Antena 3 CNN Politică Tensiuni la guvernare: Alianţele locale cu PNL, repuse pe tapet în coaliţia PSD-PDL

Tensiuni la guvernare: Alianţele locale cu PNL, repuse pe tapet în coaliţia PSD-PDL

Tensiuni la guvernare: Alianţele locale cu PNL, repuse pe tapet în coaliţia PSD-PDL
Sursa foto: Mircea Geoana, Emil Boc
16 Mar 2009   •   16:12

Implicaţiile alianţelor locale cu PNL în alocarea banilor către primării la nivel judeţean agită apele în coaliţia PSD-PNL. Partenerii de coaliţie s-au contrat din nou astăzi pe tema refacerii majorităţilor politice la nivelul Consiliilor Judeţene. De această dată vechiul măr al discordiei a revenit cu forţe noi în disensiunile dintre cele două partide. Ambele părţi par de această dată a fi ajuns la un numitor comun după ce unii primarii PSD şi PDL au ?gustat? din efectele negative ale colabărării locale a uneia sau alteia din cele două partide de guvernământ cu PNL. Liderii democrat -liberali i-au acuzat pe social-democraţi că la nivelul judeţului Hunedoara au împărţit banii de la buget numai primarilor PSD şi PNL. Partenerii de coaliţie au replicat, arătând că nu fac altceva decât să urmeze exemplul PDL, care la Bistriţa, în alianţă cu liberalii din Consiliul Judeţean au alocat sume foarte mici pentru primarii PSD. Cu această ocazie, democrat-liberalii au repus pe tapet necesitatea rescrierii majorităţilor politice din CJ-uri, în PDL existând temerea că înafară de episodul Hunedoara, PSD ar putea proceda identic şi la nivelul altor judeţe unde are alianţe locale cu PNL.

PNL, aliat la împărţirea banilor, când cu PDL, când cu PSD
Preşedintele PSD, Mircea Geoană şi-a manifestat nemulţumirea luni faţă de alocările de bani pe care democrat-liberalii le-au făcut la nivelul judeţului Bistriţa numai în beneficiul primăriilor PNL şi PDL.
"Am asistat la o atitudine abuzivă a conducerii CJ PDL de la Bistriţa, care a alocat printr-un sprijin al unei părţi din consilierii PNL în acel judeţ, de o manieră exclusivă, resursele doar pentru primarii PD-L şi PNL. Cred că acest tip de atitudine ostilă nu face bine atmosferei din Coaliţie şi am ridicat acest subiect la nivelul Coaliţiei. (...) Se pare că există ezitări din punct de vedere al acestei relaţii. Este un subiect pe care îl vom ridica în continuare la nivelul guvernului", a spus Geoană.
Vicepreşedintele PD-L, Gheorghe Flutur, a replicat, arătând că democrat-liberalii le-au cerut din nou pesediştilor definitivarea procesului de încheiere a protocoalelor de colaborare la nivel local, ca o condiţie esenţială pentru ?sănătatea coaliţiei?.
"În şedinţa de astăzi a coaliţiei, PD-L a reluat problema şi a solicitat partenerilor de la PSD, pentru sănătatea coaliţiei, formarea în toate judeţele a majorităţilor între PD-L şi PSD. Avem nevoie de stabilitate şi în plan local şi judeţean. Aşteptăm un răspuns ferm şi avem speranţa că parteneriatul va coborî şi în teritoriu", a declarat Flutur, la finele şedinţei Biroului Permanent Naţional al PD-L, desfăşurate luni.
Democrat-liberalul a arătat că şi primarii partidului au gustat din medicamentul colaborării dintre Psd şi Pnl la nivel local. Vicele PDL a dat ca exemplu colaborarea deficitară înregistrată la nivelul judeţelor a Gorj, Dolj şi Hunedoara, şi a probelemelor minore de la ?Vaslui?. La Hunedoara, majoritatea PSD-PNL din Consiliul Judeţean ar fi alocat unei primării conduse de un pedelist de zece ori mai puţine fonduri decât unui oraş cu aceeaşi populaţie, dar cu un primar de altă culoare politică. "Sperăm ca, pentru sănătatea coaliţiei să depăşim aceste momente şi aceste neînţelegeri locale", a spus vicepreşedintele PD-L.
Flutur a recunoscut că formarea majorităţilor judeţene între PSD şi PD-L nu este prevăzută în protocolul de colaborare, dar a explicat că demersul PDL are drept obiectiv funcţionarea bună a coaliţiei şi la nivel local, nu numai central.
"Am fost transparenţi în modul de constituire a Guvernului, avem paritate în organismele ministeriale şi vrem ca acest lucru să fie transferat şi în teritoriu", a adăugat Flutur.
Joc dublu practicat de PSD şi PDL în teritoriu
PSD continuă să joace la două capete în unele judeţe din teritoriu acolo unde prefectul este de aceeaşi culoare cu preşedintele de Consiliu Judeţean, dar majoritatea în consilille locale şi judeţene este împărţită cu PNL şi nu cu partnerii de coaliţie din PDL. Situaţia acestei politici duble a fost reclamată în dese rânduri la centru de către liderii locali ai PDL, care au cerut ca cele două partide să discute refacrea majorităţii la nivelul administraţiei locale. Acolo unde interesele particulare o cer, nici democrat-liberalii nu se dau în lături să dea cu tifla partenerilor social-democraţi, cazul Clujului, acolo unde alianţa cu UDMR, perfectată încă de la ultimele alegeri locale, a fost menţinută din interese electorale.
La Buzău, duşmănia dintre cele două filiale constituie o tradiţie. După alegerile locale de anul trecut, PNL a denunţat înţelegerea făcută cu mâna pe biblie cu PDL şi s-a aliat cu PSD. În mai multe rânduri, deputatul Cezar Preda a ţinut să declare public că o alianţă cu PSD nu poate exista. Alianţa PSD-PNL funcţionează în continuare, liberalii având doi vicepreşedinti în Consiliul Judeţean.
PSD formează majoritatea alături de PC şi PNL şi în structurile administrative ale judeţului Galaţi, acolo unde PDL, deşi teoretic se află la guvernare, în realitatea are tot statutul unui partid de opoziţie. În baza protocolului local de colaborare semnat în iuanurie, PSD şi PDL s-au înţeles totuşi pe marginea instituţiilor deconcentrate care îi revin fiecăreia dintre părţi. Nu şi pe tema oportunităţii schimbării majorităţii PSD-PC-PNL din Consiliul Local şi Consiliul Judeţean.
Gorj: Interesele miniere bat pe cele de partid
La Gorj, conflictul PSD-PDL a căpătat caractere comice, reprezentanţii celor două părţi neezitând să recurgă la injurii la adresa celeilalte tabere. La nivelul CJ-ului, social-democraţii refuză să constituie o altă majoritate cu PDL, dată fiind încrengătura de interese miniere pe care deputatul Victor Ponta, liderul filialei, le are cu preşedintele PNL Gorj, Dan Ilie Morega. Lupta se dă pentru schimbarea din funcţie a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, liberalul Radu Angheloiu, cu un reprezentant democrat-liberal, Ponta opunându-se unei asemenea mişcări.
PSD menţine "cu orice risc" alianţa cu PNL şi la Maramureş, refuzând ofertele de alianţă făcute de democrat-liberalii conduşi de Mircea Man. Liberalii au tot interesul să se păstreze în bunele graţii ale PSD: au un vicepreşedinte al CJ, iar primarul de la Baia Mare este tot liberal, secondat din postul de viceprimar deun social-democrat.
În Olt, PSD exclude încă posibilitatea schimbării majorităţii constituite cu liberalii în consiliile locale şi judeţene. Liberalii deţin cam jumătate din funcţiile de conducerea la nivelul acestor structuri.
La nivelul judeţului Timiş, PSD preferă să continue să conlucreze cu PNLşi PNţCD, în baza înţelegerii perfectate la alegerile locale.
Cluj: PDL, umăr la umăr cu UDMR
Interesele locale primează însă în faţa celor de ordin general şi în tabăra PDL. La Cluj, democrat-liberalii locali au bătut palma cu cei din UDMR pentru obţinerea sprijinului electoral al comunităţii locale de maghiari. În schimb, Uniunea a primit susţinere din partea PDL pentru menţinerea propriilor săi oameni în funcţiile administraţiei locale. UDMR are un viceprimar de Cluj, un vicepreşedinte în consiliul Judeţean, un subprefect şi funcţii importante la nivelul serviciilor descentralizate, iar PSD face mari presiuni asupra PDL pentru a sprijini împărţirea tuturor funcţiilor deţinute la nivel judeţean de foştii guvernanţi.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: PNL primari
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close