Antena 3 CNN Politică Traian Băsescu "Petrov" şi-a turnat la Securitate un coleg de la Marină, care ar fi adus în cămin un ceas și butoni

Traian Băsescu "Petrov" şi-a turnat la Securitate un coleg de la Marină, care ar fi adus în cămin un ceas și butoni

Ies la iveală informaţii noi din trecutul de turnător la Securitate al fostului preşedinte Traian Băsescu.

Traian Băsescu "Petrov" şi-a turnat la Securitate un coleg de la Marină, care ar fi adus în cămin un ceas și butoni
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    05 Apr 2021   •   13:12

Grupul de Investigaţii Politice (GIP) publică un document al CNSAS care arată că în decembrie 1972, Petrov și-a turnat un coleg de la Institutul de Marină, pe motiv că acesta ar fi adus în cămin și ar fi vândut un ceas și două perechi de butoni. 

Pe baza notei date de Petrov, colegul său a avut corespondența interceptată de Securitate, a fost pus să dea explicații ofițerului de Securitate și a primit aviz negativ pentru a pleca în străinătate.

Ce a găsit Grupul de Investigaţii Politice în documentul CNAS

"Studentul Daraban Constantin a adus în cămin un ceas și 2 perechi de butoni străini. Butonii i-a vândut cu 60 lei perechea la doi colegi, unul dintre aceștia fiind Filimon", se arată în notă dată de Băsescu-Petrov.

"Obiectele de mai sus au fost aduse de prietenul studentului Daraban Constantin, și care ar fi (din cele povestite de Daraban), reprezentant oficial în Europa al unei firme pakistaneze", a scris Petrov în documentul care se găsește în arhiva CNAS.

Căpitanul de Securitate Despinoiu a întocmit, la rândul lui, o notă, în care explica faptul că Petrov a dat informațiile "ca urmare a sarcinii primite de colaborator de a ne semnala aspect negative constatate în cadrul Institutului de Marină", arată GIP într-o postare pe Facebook.

Din fericire pentru Constantin Daraban, în 26 octombrie 1977, Inspectoratul Județean de Securitate Tulcea a comunicat că "s-au aprofundat verificările privind pe cel în cauză, rezultând că nu sora sa, ci o chiriașă a avut legături cu un cetățean arab, sus-numitul (Constantin Daraban) necunoscându-l decât din relatările părinților săi".

Astfel, cel care a făcut obiectul turnătoriei lui Băsescu a primit, până la urmă, aviz pozitiv pentru repartizarea la Întreprinderea de Pescuit Oceanic Tulcea.

Documentul CNSAS poate fi citit aici.

În mod ironic, după mulţi ani Traian Băsescu recunoştea, el însuşi, că a făcut contrabandă pe navă, iar în urma acestei activităţi, la Revoluţie, ar fi avut un milion de dolar.

×
Subiecte în articol: Traian Băsescu Petrov Securitate
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close