Antena 3 CNN Politică UDMR şi-ar înregimenta voturile sub flamura lui Băsescu în turul doi pentru Cotroceni

UDMR şi-ar înregimenta voturile sub flamura lui Băsescu în turul doi pentru Cotroceni

UDMR şi-ar înregimenta voturile sub flamura lui Băsescu în turul doi pentru Cotroceni
Sursa foto: Marko Bela
23 Iul 2009   •   17:14

Ultimele huiduieli suportate de şeful statului în secuime par a produce efecte ciudate. Chiar dacă preşedintele Traian Băsescu s-a pus pieziş obiectivelor de autonomie teritorială reclamate de politicienii comunităţii maghiare, UDMR se gândeşte să ofere susţinerea sa acestuia dacă intră în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, a afirmat joi liderul acestei formaţiuni, Marko Bela. Unul din motivele pentru care Uniunea ar putea face acest pas în viitor îl reprezintă experienţa electorală a anilor trecuţi care a dovedit că membrii comunităţii maghiare votează la prezidenţiale în confomitate cu propriile simpatii electorale şi mai puţin după recomandările şi sugestiile liderilor UDMR. Un alt motiv l-ar reprezenta exemplul dat de reprezentanţii celorlalte partide europene membre ale popularilor europeni. Recent, fostul premier al Ungariei Orban Viktor, care este şi preşedintele principalului partid de opoziţie din Ungaria, a afirmat că l-ar alege pe Traian Băsescu dacă va fi în turul doi la alegerile prezidenţiale.
Preşedintele UDMR, senatorul Marko Bela, a declarat, joi, că este "posibil" ca UDMR să-l susţină pe Traian Băsescu, o decizie claraă în acest sens nefiind încă luată.
"În acest moment da, e posibil, dar nu avem o decizie", a spus preşedintele UDMR, întrebat dacă există posibilitatea ca Uniunea să îl susţină pe Traian Băsescu în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.
"Cred că e şi firesc ca în iulie să nu promiţi susţinere cuiva, când ai prezidenţiale în noiembrie şi ai propriul tău candidat", a explicat Marko Bela, referindu-se la preşedintele executiv al formaţiunii, Kelemen Hunor, mandatat de această formaţiune să candideteze pentru Cotroceni al alegerile din toamnă.
Marko a precizat că, potrivit unui ultim sondaj de opinie, Hunor "este pe un trend crescător" situându-se "undeva la cinci la sută".
Uniunea va decide însă pe cine va susţine de-abia după turul întâi al alegerilor, în funcţie de oferta fiecărui candidat către maghiari.
"Nu întâmplător a spus UDMR că numai după primul tur va încerca să decidă pe cine susţine. În primul rând, în acest moment avem propriul nostru candidat, iar pe de altă parte să vedem oferta fiecărui prezidenţiabil, oferta către maghiari şi după aceea să ajungem la o anumită concluzie, şi nu o promisiune de susţinere necondiţionată", a declarat liderul Uniunii.
În ceea ce priveşte declaraţia de susţinere pro-băseciană formulată de preşedintele FIDESZ, Orban Viktor, că l-ar vota în al doilea tur al alegerilor pe Traian Băsescu, preşedintele UDMR a apreciat că omologul său maghiar "s-a grăbit".
"După părerea mea, domnul Orban Viktor s-a grăbit. Este adevărat că în Europa partidele membre ale PPE se susţin în mod reciproc, deci şi FIDESZ, şi UDMR, şi PDL sunt membri ai PPE, deci din acest punct de vedere o astfel de susţinere ar fi firească. Dar colegii din CNMT, care au fost acolo, ar fi trebuit să-l informeze pe domnul Orban că totuşi la noi lucrurile sunt puţin mai complicate", a atras atenţia Marko Bela.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close