Antena 3 CNN Politică USR, atac la Ludovic Orban: Acordul cu PNL a fost încălcat la doar două zile după învestirea Guvernului

USR, atac la Ludovic Orban: Acordul cu PNL a fost încălcat la doar două zile după învestirea Guvernului

USR, atac la Ludovic Orban: Acordul cu PNL a fost încălcat la doar două zile după învestirea Guvernului
07 Noi 2019   •   12:16

Mihai Goțiu susține că acordul a fost încălcat la doar două zile după învestirea Guvernului PNL și atacă dur acțiunile premierului Orban.

”D-LE ORBAN, AȚI CITIT CE AȚI SEMNAT? Cât de mult contează cuvântul și semnătura d-voastră?

M-au întrebat, deja, mai mulți prieteni, dacă USR a fost consultat de Guvernul Orban, cu privire la propunerea pentru funcția de comisar european. Așa cum scrie, în acordul politic semnat de președintele PNL: ”Propunerea României de comisar european va fi o persoană competentă și integră, nominalizată în urma consultării partidelor și audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului.”.

Răspunsul este fără echivoc: NU! Acordul a fost încălcat la doar două zile după învestirea Guvernului PNL. Iar întrebările prietenilor mei nu au legătură doar cu onoarea și cuvântul d-lui Orban, ci și cu trecutul d-nei Adina Vălean. Pentru că cei care au luptat (și luptă) pentru Roșia Montană n-au uitat momentul din ianuarie 2010, când d-na Vălean, a găzduit, la Parlamentul European, un eveniment care făcea apologia cianurilor.

Și n-au uitat că, în mai 2010, același Parlament European, a votat cu o largă majoritate, una dintre cele mai importante rezoluții în domeniul mediului - de interzicere a utilizării cianurilor în minerit. Unele țări europene au transpus rezoluția în legislația internă, dar nu și România, unde proiectele de lege anti-cianură sunt blocate în Camera Deputaților.

Încercările de a convinge Comisia Europeană să transpună rezoluția anti-cianuri într-o directivă europeană s-au lovit de lobby-ul companiilor miniere, în frunte cu Gold Corporation, cea care pretinde acum să-i plătim 4,4 miliarde de dolari pentru că n-a primit liber să dinamiteze și să cianureze munții, pădurile, apele și patrimoniul cultural excepțional de la Roșia Montană.

Și ar fi fost dreptul tuturor celor care luptă pentru Roșia Montană, să știe ce a făcut d-na Adina Vălean, în calitate de președinte al Comisiei ENVI (Comisia pentru Mediu) din PE, pentru transformarea în directivă a rezoluției anti-cianuri. Cu atât mai mult cu cât prin același acord semnat de PNL cu USR, pentru susținerea Guvernului, cei de la PNL și-au asumat să reia procedurile pentru înscrierea Roșiei Montane în UNESCO.

Așadar, d-le Ludovic Orban, ce să le răspund celor care mă întreabă: sunteți un om de cuvânt, care își respectă promisiunile publice și acordurile semnate?Era chiar așa de greu să nu copiați, după nici două zile de la învestire, apucăturile celor de la PSD? Ori, considerați, că d-na Vălean n-ar fi știu ce să răspundă?

***

Notă: Fotografia de mai jos a fost realizată în ianuarie 2016, după evenimentul pro-cianuri organizat de Adina Vălean la Bruxelles. Inscripția a fost făcută de activiști pe gardul sediului PNL din București.”, a spus Goțiu.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close