Antena 3 CNN Politică Viziunea de guvern de criză a PNL: 7 ministere, 30 agenţii, reduceri bugetare pentru principalele instituţii

Viziunea de guvern de criză a PNL: 7 ministere, 30 agenţii, reduceri bugetare pentru principalele instituţii

Viziunea de guvern de criză a PNL: 7 ministere, 30 agenţii, reduceri bugetare pentru principalele instituţii
Sursa foto: Guvern
11 Mai 2010   •   13:32

Guvernul trebuie să aibă doar şapte ministere şi 30 de agenţii, iar bugetele principalelor instituţii Administraţie prezidenţială, servicii de informaţii, Camera Deputaţilor şi Senat trebuie redus substanţial, iar "sinecurile clientelei portocalii" elimnate total, se arată în rezoluţia PNL adoptată luni în şedinţa Biorului Politic Central.
Documentul,intitulat "Apel la solidarizarea actualei puteri cu românii: debranşaţi clientela portocalie de la resursa publică!" prezintă "soluţiile de austeritate bugetară" propuse de liberali.

"Partidul Naţional Liberal apreciază că soluţia corectă de austeritate, ca primă premisă de ieşire din criză, o reprezintă debranşarea clientelei politice de la resursa publică, prin restrângerea drastică a sumelor alocate aparatului guvernamental", se arată în rezoluţie.
PNL propune reducerea numărului de ministere la şapte, respectiv Ministerul Dezvoltării Naţionale (cu atribuţii în finanţe publice, economie, infrastructură, telecomunicaţii şi dezvoltare regională), Ministerul Resursei Umane (cu atribuţii legate de Muncă, Sănătate şi Educaţie), Ministerul de Interne, Ministerul Justiţiei, Ministerul Agriculturii şi Mediului, Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul de Externe.
Liberalii mai propun "reducerea numărului de agenţii guvernamentale, de la aproximativ 120, câte sunt în prezent, la 30", dar şi "reduceri substanţiale de bugete ale instituţiilor publice care nu au capacitatea de a realiza investiţii, dar al căror buget a fost mărit, din raţiuni politice, în anul 2010, la Administraţia Prezidenţială, serviciile secrete etc".
PNL susţine şi "reducerea bugetelor Camerei Deputaţilor şi Senatului, iniţiativă pe care grupurile parlamentare ale PNL o vor promova în ambele camere legislative", dar şi "eliminarea sinecurilor clientelei portocalii, prin concedieri şi disponibilizări masive, efectuate cu prioritate şi cu respectarea criteriilor de competenţă, din rândul funcţionarilor aparatului administrativ central şi local".
"PNL califică apelul la solidaritate lansat de Traian Băsescu drept o insultă adresată inteligenţei şi bunului-simţ ale românilor. Apreciem că actualul preşedinte este ultimul om din România care poate invoca solidaritatea, ori care mai poate cere ceva societăţii româneşti. Apelul la solidaritate reprezintă ultima găselniţă a preşedintelui şi a guvernării sale de a-şi masca incompetenţa şi complicitatea cu o clientelă politică lacomă, branşată la resursa publică. PNL îi somează pe Traian Băsescu şi pe executanţii ordinelor sale din guvernul Boc-Udrea să dea o primă probă de solidaritate cu românii, prin debranşarea de la resursa publică a clientelei politice portocalii", se mai arată în document.
Până la a pretinde solidaritate, austeritate şi înţelegere din partea societăţii româneşti, "actuala guvernare are obligaţia de a abandona politica nesimţită de aruncare a răspunderii pentru criza în care a aruncat România pe umerii adversarilor politici ori ai românilor", mai susţin semnatarii acetei rezoluţii.
"Este timpul ca Traian Băsescu, Emil Boc şi colegii lor care şi-au atins pragul maxim de incompetenţă, să dea ceva în schimb societăţii care le-a oferit deja mult prea mult faţă de cât merită", mai susţin liberalii.
Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close