Antena 3 CNN Război în Israel Antony Blinken a ajuns în Israel la o zi după ce Joe Biden s-a pronunțat pentru o "pauză umanitară" în campania anti-Hamas din Gaza

Antony Blinken a ajuns în Israel la o zi după ce Joe Biden s-a pronunțat pentru o "pauză umanitară" în campania anti-Hamas din Gaza

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a ajuns, vineri, în Israel pentru a face presiuni asupra guvernului condus de Benjamin Netanyahu să limiteze pierderile civile printre palestinieni în campania anti-Hamas din Gaza.

de Adrian Iclozan    |    03 Noi 2023   •   08:54

Demersul vine pe fondul unei condamnări internaționale tot mai mari la adresa felului în care se desfășoară intervenția militară israeliană în enclava palestiniană.

Diplomatul american, care a călătorit de două ori în Israel luna trecută, se va întâlni cu premierul Netanyahu și cu alți oficiali de rang înalt.

În declarațiile făcute înainte de a pleca din Washington, DC, Blinken a spus că intenționează să discute cu guvernul israelian despre "campania în curs împotriva organizației teroriste Hamas" și despre "măsurile care trebuie luate pentru a proteja civilii".

Citește și: "Îi îngropăm acolo, nu mai pot să scape!" | Israelul distruge cu roboți teleghidați tunelurile Hamas din Gaza, fără să-și trimită infanteriștii în subteran

De asemenea, pe agenda sa se mai află ostaticii din captivitatea Hamas și prevenirea unui conflict regional mai amplu.

Vizita lui Blinken vine la o zi după ce președintele Joe Biden - interpelat de un participant la un eveniment politic - a spus că se pronunță pentru "o pauză umanitară" a ostilităților în Gaza, menită să ducă la eliberarea ostaticilor.

Secretarul de stat american a refuzat să intre în detalii cu privire la "măsurile concrete" pentru o mai bună protecție a civililor și nici nu a vrut să ofere un răspuns direct atunci când a fost întrebat dacă Israelul a dat dovadă de reținere în ofensiva sa, până acum.

Guvernul american încearcă să echilibreze sprijinul pentru apărarea Israelului cu presiuni menite să determine armata acestei țări să limiteze decesele printre civili atunci când încearcă să-i elimine pe liderii Hamas.

O astfel de lovitură efectuată în cursul săptămânii curente a vizat tabăra de refugiați de la Jabaliya și s-a soldat cu zeci de morți printre rezidenți, conform surselor locale.

Israelul spune că a vrut să-l elimine pe Ibrahim Biari, unul dintre planificatorii atacului Hamas din 7 octombrie.

În pofida reacțiilor de condamnare, Israelul a repetat loviturile la Jabaliya după o zi.

×
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close