Antena 3 CNN Actualitate Sistemul de supraveghere cerut de Ghiţă, o decizie a CSAT. Ponta: S-a decis asta imediat după atentatul din Bulgaria

Sistemul de supraveghere cerut de Ghiţă, o decizie a CSAT. Ponta: S-a decis asta imediat după atentatul din Bulgaria

Sistemul de supraveghere cerut de Ghiţă, o decizie a CSAT. Ponta: S-a decis asta imediat după atentatul din Bulgaria
Sursa foto: Foto: Agerpres
18 Iul 2013   •   11:44

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că iniţiativa legislativă a deputatului PSD Sebastian Ghiţă privind sistemul de supraveghere pe segmentul cartelelor pre-plătite este o decizie adoptată în luna august a anului trecut, într-o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Ponta a afirmat că această decizie a fost luată imediat după atentatul de la Burgas, Bulgaria, adăugând că, de atunci, România a înregistrat progrese în ceea ce priveşte măsurile pentru implementarea unui astfel de sistem.

"Este o decizie adoptată în luna august a anului trecut de către CSAT şi, de atunci, am progresat în ceea ce priveşte procedurile de implementare, pentru că în acest moment sunt peste 10 milioane de cartele pre-plătite şi evident că nu poţi să retroactivezi. Nu doar că o susţin, eram în CSAT, dacă nu mă înşel era în perioada mandatului interimar al domnului Antonescu, domnia sa era preşedinte interimar, eu eram prim-ministru, erau toţi miniştrii acolo, şi a fost adoptată această decizie imediat după atentatul din Bulgaria, unde atacatorii au folosit cartele pre-plătite", a spus Ponta.

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă vrea să introducă şi în România cel mai controversat sistem de supraveghere la nivel mondial. Sistemul PRISM, care presupune spionarea la scară largă a comunicaţiilor,  a provocat un scandal uriaş, Statele Unite fiind acuzate inclusiv de parteneri apropiaţi, cum ar fi Franţa şi Germania, că au interceptat milioane de convorbiri.

Ghiţă îşi justifică iniţiativa legislativă prin argumentul că segmentul cartelelor pre-plătite, vîndute de operatorii de telefonie mobilă, nu este acoperit de interceptările făcute de SRI. Din această cauză, cele mai multe infracţiuni economice sunt puse la cale de pe astfel de telefoane, care nu pot fi înregistrate.




×
Subiecte în articol: Victor Ponta CSAT sedinta CSAT SRI
Parteneri
Surpriza la spitalul Pantelimon: O asistentă ar fi modificat dozele
x close