Antena 3 CNN Show Showbiz Festivalul de la Cannes debutează cu un film de animaţie. Află cu ce producţii concurează România

Festivalul de la Cannes debutează cu un film de animaţie. Află cu ce producţii concurează România

Festivalul de la Cannes debutează cu un film de animaţie. Află cu ce producţii concurează România
Sursa foto: Cannes
13 Mai 2009   •   10:49

Marea sărbătoare anuală a filmului, Festivalul de la Cannes, se deschide miercuri seară cu o premieră absolută - un film de animaţie. Criza economică ar putea să umbrească din strălucirea festivalului, dar selecţia filmelor, în care se regăsesc multe nume mari, îi va încânta, fără îndoială, pe toţi cinefilii.

Cu sau fără criză, Cannes aduce, din nou, în faţa publicului regizori de prestigiu şi, mai ales, o mulţime de vedete. Juriul prezidat de Isabelle Huppert va avea o misiune foarte dificilă. Selecţia oficială cuprinde nu mai puţin de patru realizatori distinşi, deja, cu Palme d'Or: Quentin Tarantino, Ken Loach, Jane Campion şi Lars von Trier. Lor li se alătură nume la fel de ilustre, ca Pedro Almodovar, Ang Lee, Marco Bellochio şi veteranul Alain Resnais.

La fel de interesante se anunţă filmele din afara competiţiei. Pentru prima dată în istoria festivalului, gala inaugurală programează un film de animaţie: Up, al americanului Pete Docter. Un moment emoţionant va fi premiera noului film al lui Terry Gilliam, "Imaginarium of Doctor Parnassus", care-l aduce, pentru ultima oară, pe ecran, pe regretatul Heath Ledger.

Cristian Mungiu, şi el laureat cu Palme d'Or, revine la Cannes ca scenarist şi co-regizor, alături de alţi patru cineaşti români, al filmului "Amintiri din epoca de aur", prezentat în secţiunea "Un certain regard".

Tot aici va putea fi văzut şi "Poliţist - adjectiv", noul film al lui Corneliu Porumboiu, premiat şi el, la Cannes, cu Camera de Aur. România este prezentă, de asemenea, într-un program paralel de filme independente - cu "Cea mai fericită fată din lume", realizat de Radu Jude - precum şi în secţiunea filmelor de scurt metraj.

"CEA MAI FERICITĂ FATĂ DIN LUME"


Antena 3





×
Subiecte în articol: Cannes festival criza economica
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close