Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Auto/Moto Preşedintele FIA, Max Mosley: Formula 1 se confruntă cu cea mai mare criză a ultimilor 40 de ani

Preşedintele FIA, Max Mosley: Formula 1 se confruntă cu cea mai mare criză a ultimilor 40 de ani

Preşedintele FIA, Max Mosley: Formula 1 se confruntă cu cea mai mare criză a ultimilor 40 de ani
Sursa foto: Max Mosley
06 Feb 2009   •   18:06

Criza financiară mondială a afectat majoritatea echipelor din Formula 1, acest lucru fiind evident pentru toţi iubitorii acestui sport. Această realitate a fost, însă, recunoscută şi oficial de către preşedintele Federaţiei Internaţionale de Automobilism (FIA), Max Mosley. Mai mult, acesta a declarat, vineri, că Formula 1 se află în mijlocul celei mai mari crize din ultimii 40 de ani, motiv pentru care trebuie luate imediat măsuri pentru reducerea costurilor.
"Este de departe cea mai mare criză de când eu sunt implicat în în Formula 1, iar eu sunt aici de la sfârşitul anilor '60", a declarat Mosley.
Multe echipe din "Marele Circ" au fost puse în faţa unei situaţii ingrate, retragerea sponsorilor şi urgenţa găsirii de noi investitori. În aceste condiţii, s-a ajuns, în unele cazuri, la un pas de retragerea din competiţie. Honda a trebuit, chiar, să renunţe la participarea în această ediţiei a Formulei 1, patronii intenţionând să vândă echipa cu nu mai puţin de 700 de angajaţi. Relevantă în această criză din sportul rege al automobilisticii este starea economică proastă a companiilor producătoare de maşini de serie. BMW, FIAT, Mercedes, Renault şi Toyota sunt implicate toate, arată eurosport.yahoo.com, în Formula 1. Efectul acestei realităţi s-a resimţit imediat, aceste companii neputând să plătească şi costurile pariticipării într-o asemenea competiţie.
Spre exemplu, numai echipa Honda a cheltuit în sezonul 2008 de Formula 1 300 de milioane de euro, lucru pe care nu şi-a mai permite şi în acest an. Echipa Honda ar putea paritipa, însă, şi în 2009 în "Marele Circ" dacă îşi va găsi un cumpărător. Există, însă, temeri că s-ar putea ca anul 2010 să nu mai găsească zece echipa în grila de start a competiţiei, din acest motiv Mosley considerând imperios necesare măsurile de reducere a costurilor.
"În 2010 vrem să vedem o reducere drastică a bugetelor, până în punctul în care veniturile din drepturile de televizare şi premii pentru performanţă, împreună cu contracte foarte modeste de sponsorizare să fie egale cu costurile de participare în cursele din Formula 1", a prefaţat britanicul Mosley sezonul viitor din principala competiţie automobilistică.
În plus, Mosley are intenţia de a atrage şi mai multe echipe în concurs, deşi situaţia financiară a celor prezente deja este foarte instabilă. El crede, însă, că măsurile care vor fi luate ar putea duce la atragerea a încă două echipe independente.
"Asta depinde, însă, de cât de repede ne mişcăm. Dacă nu ne punem pe treabă repede, planul nostru nu va deveni realitate", a avertizat preşedintele FIA.
Mosley nu s-a ferit nici să dea cel mai pesimist scenariu posibil. În cazul în care echipele vor avea, în continuare, probleme financiare tot mai grave, s-ar putea ca faţa Formulei 1 să se schimbe complet:
"În cel mai rău caz posibil, avem stipulat în contractul nostru cu şeful comercial al Formulei 1, Bernie Ecclestone, că dacă nu sunt suficiente maşini de aceast nivel în grila de start a cursei, aceasta se va completa cu monoposturi din alte categorii.
Foto: www.f1fanatic.co.uk
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Formula 1 FIA criza economica
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close