Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Emanuel Steward, antrenorul lui Wladimir Klitschko, a murit la 68 de ani

Emanuel Steward, antrenorul lui Wladimir Klitschko, a murit la 68 de ani

Emanuel Steward, antrenorul lui Wladimir Klitschko, a murit la 68 de ani
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.T.    |    26 Oct 2012   •   12:11

Emanuel Steward, unul dintre cei mai mari antrenori din boxul profesionist, care îl pregătea pe ucraineanul Wladimir Klitschko, a murit, joi, într-un spital din Chicago.

Cauza morţii nu a fost dezvăluită, dar despre Steward se ştia că suferea de cancer la colon, iar recent a suferit o intervenţie chirurgicală majoră.

„Este o pierdere enormă pentru box. Nu se întâmplă prea des ca o persoană să aibă şansa de a lucra cu o legendă. Eu am fost privilegiat să o fac pentru aproape un deceniu”, a declarat Klitschko, citat de BBC.

„Îmi va lipsi timpul petrecut împreună. Discuţiile lungi despre box, despre lume, despre viaţă. Dar, cel mai mult, îmi va lipsi prietenia noastră”, a mai spus campionul mondial.

În afară de Klitschko, Steward a mai lucrat de-a lungul carierei sale şi cu alţi campioni mondiali, precum Thomas Hearns, Lennox Lewis, Oscar de la Hoya sau Evander Holyfield.

De altfel, Steward a pregătit mai mulţi campioni mondiali decât oricare antrenor, 43 în total, iar în 1996 a fost inclus în International Boxing Hall of Fame.

„A fost un adevărat caracter. Avea o metodă foarte ciudată de a-şi programa antrenamentele, dar a reuşit să scoată ce era mai bun din Lennox şi să-l ducă la un alt nivel”, a spus Frank Maloney, cel care în trecut l-a manageriat pe Lennox Lewis, pentru BBC Radio 5.

Oscar de la Hoya, un alt fost elev al lui Steward, şi-a prezentat omagiile: „Am aflat cu tristeţe despre moartea unui dintre cei mai buni şi cei mai respectaţi antrenori. Am învăţat mult de la el în timpul relaţiei noastre profesionale şi îi voi fi mereu recunoscător pentru ajutorul pe care mi l-a oferit în acea perioadă”.

Emanuel Steward s-a născut în West Virginia şi a început boxul la vârsta de 8 ani, după ce a primit o pereche de mănuşi drept cadou de Crăciun.

În adolescenţă, s-a mutat în Detroit, acolo unde s-a antrenat în sala folosită odată de legendarul Joe Louis. La 18 ani, a câştigat Golden Gloves, turneu unde a bifat 94 de victorii din 97 de meciuri.

Deşi toată lumea se aştepta să facă pasul spre boxul profesionist, a preferat să accepte oferta de a deveni antrenor într-un program de la Kronk Recreation Center, fiind plătit la început cu 35 de dolari pe săptămână, conform AP.

Primul campion profesionist pe care l-a format a fost Hilmer Kenty, însă adevărata lovitură a dat-o cu Thomas Hearns, care a cucerit primul său titlu în 1980 şi care a reuşit o premieră în boxul profesionist, devenind campion mondial la cinci categorii diferite.

Din acel moment, Steward a continuat să scoată campioni pe bandă rulantă, însă în paralel s-a ocupat şi de sala sa din Detroit, văzută de mulţi un loc în care puştii din oraş cu situaţii dificile scăpau de necazurile de pa stradă.

×
Subiecte în articol: deces chicago Detroit
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close