Antena 3 Sport Fotbal extern Gibralatar a devenit membru UEFA cu drepturi depline şi va participa în preliminariile Euro 2016

Gibralatar a devenit membru UEFA cu drepturi depline şi va participa în preliminariile Euro 2016

de M.T.    |    24 Mai 2013   •   16:29
Gibralatar a devenit membru UEFA cu drepturi depline şi va participa în preliminariile Euro 2016

Gibraltar a devenit cel de-al 54-lea membru cu drepturi depline al UEFA, în urma votului desfăşurat în cadrul Congresului forului european de la Londra.

Potrivit BBC, cererea micului teritoriu din sudul Spaniei, care aparţine Marii Britanii, a fost votată în unanimitate, fără voturi împotrivă sau abţineri.

În urma acestei decizii, Gibraltarul va avea dreptul de a participa în preliminariile Campionatului European din 2016.

Preşedintele UEFA, Michel Platini, a confirmat că Spania şi Gibraltar nu vor evolua în aceeaşi grupă de calificare.

Gibraltar a mai încercat să devină membru UEFA cu drepturi depline şi în 2007, dar cererea sa a fost respinsă în mod controversat.

Spania chiar a ameninţat că va boicota toate competiţiile UEFA în cazul în care solicitarea Gibraltarului este acceptată.

În urmă cu şase ani, doar Anglia, Ţara Galilor şi Scoţia au votat în favoarea primirii Gibraltarului în cadrul UEFA.

Forul european şi-a motiva decizia prin faptul că Gibraltar nu este o ţară recunoscută de Naţiunile Unite.

Primul pas ca Gibraltarul să devină membru UEFA cu drepturi depline a fost făcut în 2012, atunci când teritoriul cu doar 30.000 de locuitori a fost acceptat ca membru provizoriu.

Spania a cedat Gibraltarul Marii Britanii în 1713, după tratatul de la Utrecht, dar revendică suveranitatea asupra acestui teritoriu.


Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close