Antena 3 CNN Sport Fotbal intern Meme Stoica, Gică Popescu, Ioan şi Victor Becali, audiaţi în dosarul transferurilor de jucători

Meme Stoica, Gică Popescu, Ioan şi Victor Becali, audiaţi în dosarul transferurilor de jucători

Meme Stoica, Gică Popescu, Ioan şi Victor Becali, audiaţi în dosarul transferurilor de jucători
Sursa foto: Foto: Agerpres
19 Noi 2010   •   08:47

Tribunalul Bucureşti a început audierea inculpaţilor privind transferurile de jucători. Pe lista procurorilor DNA se află Mihai Stoica, Gheorghe Popescu, Ioan şi Victor Becali, George Copos, Jean Pădureanu, Gigi Neţoiu şi Cristi Borcea care au fost trimişi în judecată în anul 2008. Prejudiciul pe care l-ar fi produs aceştia este în valoare de 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal. În rechizitoriul DNA sunt prezentate transferuri ale unor fotbalişti români către cluburi din străinatate, în perioada 1999-2005. George Copos, Cristi Borcea şi Gigi Neţoiu au lipsit de la audieri, judecătorii hotărând să le fie emise mandate de aducere pentru următorul termen din 22 decembrie.

Potrivit Mediafax, instanţa a început audierile cu fostul director al Clubului de fotbal Oţelul Galaţi, Mihai Stoica. După ce i s-au repetat acuzaţiile aduse de anchetatorii DNA, Stoica a arătat în faţa instanţei că este nevinovat şi că îşi menţine declaraţiile date în faţa procurorilor anticorupţie.
  
Stoica a arătat instanţei că transferul lui Iulian Arhire în străinătate a reprezentat un succes la nivelul anului 1999, precizând că transferul jucătorului s-a făcut pentru suma de 150.000 de dolari, plus 550.000 de dolari, bani ce au ajuns la impresarul sud-coreea care s-a ocupat de tranferul jucătorului la clubul Pohang Steelers.

Întrebat de ce cei 150.000 de dolari (n.r. - suma oferită de Pohang Steelers clubului Oţelul Galaţi pentru Iulian Arhire) au fost trecuţi în vistieria clubului gălăţean la un interval mare de timp, Stoica a motivat că totul s-a petrecut din vina casierului clubului, care a făcut o eroare de consemnare, dar care totuşi a fost îndreptată la un an de zile de la primirea banilor.

Instanţa l-a întrebat apoi despre modul înstrăinării drepturilor federative ale jucătorului Florin Cernat, Stoica explicând instanţei că la acel moment nu exista nicio lege care să impună semnarea unui memorandum privind aceste drepturi ale jucătorilor de fotbal. El a precizat că oricum în orice acţiune a sa şi-a anunţat mai întâi superiorii şi Consiliul de Administraţie al Clubului Oţelul Galaţi.
   
Mihai Stoica a mai spus că Cernat era un jucător de perspectivă şi că de transferul acestuia s-a ocupat Ioan Becali, care a obţinut pentru fotbalist o ofertă de 700.000 de dolari. Stoica a adăugat că toate actele de transfer şi tot ce ţinea de aceste proceduri erau cunoscute de către Federaţia Română de Fotbal (FRF), care era unul dintre pionii din procedura de transfer.

Ioan Becali: Deportivo Alaves îi trimitea salariul lui Contra prin contul meu

Următorul audiat a fost Ioan Becali, care a ţinut ca la începutul declaraţiei sale să îi facă o scurtă introducere judecătorului din acest caz (care este o femeie - n.r) despre ceea ce înseamnă fotbal şi nivelul ratei de transfer a jucătorilor din România în raport de alte ţări din lume la momentul anilor 1990 - 2006.
   
Ioan Becali a spus apoi că este nevinovat pentru toate acuzaţiile aduse de anchetatori.
   
Întrebat în legătură cu transferul lui Cosmin Contra, Ioan Becali a spus că acesta a semnat contractul cu clubul Deportivo Alaves pentru 800.000 de dolari în patru ani de zile. Astfel, Contra trebuia să primească 200.000 de dolari anual, în două tranşe, primăvara şi toamna. Becali a recunoscut că Deportivo Alaves trimitea salariul fotbalistului prin contul său, însă a precizat că fotbalistul şi-a primit întotdeauna banii.
   
Ioan Becali a precizat că, în acest caz, Contra a primit doar 200.000 de euro, respectiv "în toamnă şi în primăvara anului viitor", ca urmare a faptului că după acel moment nu a mai jucat la Clubul Deportivo Alaves. "Era şi normal ca eu să nu-i mai dau niciun ban de vreme ce clubul nu-l mai plătea pentru că a plecat şi nu mai juca pentru ei", a conchis Becali.
   
În legătură cu transferurile jucătorilor Ionel Ganea, Paul Codrea şi Bogdan Mara, Ioan Becali a arătat instanţei că nu a avut nici o implicare în aceste cazuri.

Victor Becali: L-am ajutat pe Giovanni cu traducerea unor acte

A urmat apoi audierea lui Victor Becali, care a spus instanţei că în cazul tranferului lui Paul Codrea el nu a avut nici o implicare, la acea vreme neavând licenţă de agent FIFA. În alte cazuri, după ce a obţinut licenţa, Victor Becali a spus că l-a mai ajutat pe Ioan Becali cu unele transferuri, dar doar legat de traducerea unor acte şi de efectuarea unor drumuri la Atena privindu-l pe jucătorul Lucian Sânmărtean.
   
În declaraţia sa, Gheorghe Popescu a arătat instanţei că în perioada anului 2000, când s-a făcut perfectarea înstrăinării drepturilor federative ale jucătorului Lucian Sânmărtean, el era încă jucător de fotbal şi că încă participa la meciuri. El a adăugat că ulterior, în anul 2003, când s-a încheiat contractul dintre jucător şi clubul de fotbal Panathinaikos Atena, el abia îşi luase licenţa de agent FIFA. Popescu a precizat că singurul ajutor oferit în cazul transferului lui Sânmărtean a fost acela de a traduce o serie de acte datorită faptului că ştia bine limba engleză.

12 transferuri de jucători, anchetate de procurorii DNA

Procurorii DNA i-au trimis în judecată, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu, Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.
   
În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999 - 2005.
   
Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca - realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la clubul Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea - de la clubul de fotbal Gloria Bistriţa la VfB.Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la F.C. Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean - din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 şi Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close