Antena 3 CNN Sport Off Sport Alpinistul Alex Găvan şi-a anulat expediţia pe vârful Nanga Parbat din Himalaya, pentru a coordona acțiunea de salvare a doi alpiniști

Alpinistul Alex Găvan şi-a anulat expediţia pe vârful Nanga Parbat din Himalaya, pentru a coordona acțiunea de salvare a doi alpiniști

Alpinistul Alex Găvan şi-a anulat expediţia pe vârful Nanga Parbat din Himalaya, pentru a coordona acțiunea de salvare a doi alpiniști
Sursa foto: Foto: Facebook/Alex Gavan
11 Iul 2017   •   11:09

Alpinistul Alex Găvan şi-a anulat expediţia pe vârful Nanga Parbat din Himalaya, supranumit Muntele Ucigaș, pentru a coordona acțiunea de salvare a doi alpiniști de renume care au fost înghițiți de o avalanșă.

După șapte zile de căutari intense cu elicopterul, într-o operațiune extrem de riscantă, cei doi alpiniști, Alberto Zerain și Mariano Galvan au fost declarați morți.

Alex Găvan a decis să renunțe pentru moment la escaladarea vârfului de 8125 de metri.

Deşi abordau rute diferite, Alex Găvan, Alberto Zerain şi Mariano Galvan împărţeau aceeaşi tabără de bază, pe valea Diamir. Găvan intenţiona să urce vârful Nanga Parbat pe o variantă pe când cei doi îşi propuseseră să parcurgă creasta Mazeno, lungă de 13 km, performanţă reuşită de o singură echipă înaintea lor, în 2012. Ultimul contact pe care românul l-a avut cu cei doi alpinişti a fost în dupa-amiaza zilei de 23 iunie la aproape 6000m. Pentru ca nu a mai primit niciun semn de la ei, după patru zile, Găvan a iniţiat operaţiunea de căutare a alpiniștilor.

Din cauza vremii nefavorabile şi a unei probleme legate de asigurările medicale ale celor doi, operaţiunea a durat până pe 1 iulie iar zborul cu elicopterul s-a facut in conditii extreme.

Alberto Zerain şi Mariano Galvan se numărau printre cei mai buni alpiniști din lume. O echipă formată din opt membri a început abia vineri o operațiune terestră de căutare în ciuda dovezilor prezentate de Găvan. Echipa va căuta pe creasta Ridge din Nanga unde se crede că ar fi fost îngropați de o avalanșă cei doi alpinişti alpiniștii dați dispăruții, însă Alex Găvan susține că expediția va pune în pericol sși mai multe vieți.

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close