Antena 3 CNN Sport Off Sport ANAD: Medicamentul pe care Roxana Bîrcă susţine că l-a luat nu conduce la un rezultat pozitiv

ANAD: Medicamentul pe care Roxana Bîrcă susţine că l-a luat nu conduce la un rezultat pozitiv

ANAD: Medicamentul pe care Roxana Bîrcă susţine că l-a luat nu conduce la un rezultat pozitiv
Sursa foto: Foto: Agerpres
31 Iul 2013   •   14:04

Agenţia Naţională Antidoping (ANAD) a precizat, într-un comunicat, că medicamentul Duphaston, cu care atleta Roxana Bîrcă susţine că s-a tratat şi, astfel, a fost depistată pozitiv la Jocurile Mondiale Universitare, nu conţine substanţe interzise, informează Mediafax.

"Scutirea pentru Uz Terapeutic se acordă pentru următoarele substanţe din Lista Interzisă: Glucocorticosteroizi administraţi pe căi sistemice (orală, rectală, intravenoasă sau intramusculară); ?-2 agonişti: terbutalina; Hormoni peptidici, factori de creştere şi substanţe înrudite: insulina; Diuretice; Transfuziile intravenoase în regim de urgenţă; Stimulente; ?-Blocante. Duphaston-ul este un medicament care nu conţine substanţe cuprinse în Lista Interzisă, prin urmare administrarea lui nu poate conduce la un rezultat pozitiv", se arată în cmunicatul ANAD.
   
Tototadă, ANAD menţionează că nu a primit nicio solicitare pentru testarea sportivilor din lotul care urma să participe la Universiada din luna iulie de la Kazan, Rusia.
   
În acest an, sportiva Bîrcă Roxana a fost testată, în competiţie, conform planificării ANAD, în 9 februarie, la Campionatul Naţional Seniori şi Tineret - Cupa de Cristal, iar rezultatul a fost negativ. Sportiva nu a solicitat Scutire pentru Uz Terapeutic, adaugă ANAD.
   
Atleta Roxana Bîrcă a fost depistată pozitiv în urma unui control antidoping care a avut loc după ce a câştigat medalia de aur în cadrul Jocurilor Mondiale Universitare de la Kazan, sportiva precizând că a uitat să declare un medicament pe care îl foloseşte pentru reglarea ciclului menstrual.
   
"Din cauza unor dereglări ale ciclului menstrual, la indicaţia medicului ginecolog, de aproximativ patru-cinci ani, folosesc produsul numit Duphaston. Tratamentul se efectuează lunar, din a 15-a zi a ciclului, timp de zece zile, câte un comprimat pe zi. Metabolitul respectivului medicament este ceea ce a apărut la controlul efectuat în Rusia", a spus Bîrcă, potrivit unui comunicat al Federaţiei Române de Atletism.
   
Roxana Bîrcă a afirmat că atunci când participă la concursuri şi se află sub tratament declară că foloseşte medicamentul respectiv, ea nefiind sancţionată până acum din cauza acestuia. "Dacă mă aflam sub tratament cu respectivul produs, îl declaram la controalele antidoping, mărturie stau formularele de control din anii precedenţi, când proba îmi era prelevată în perioada de zece zile a tratamentului. Dacă nu, nu era necesară o astfel de declaraţie. La Kazan, mă aflam chiar în prima zi a tratamentului, în a 15-a zi a ciclului menstrual. La controlul antidoping, probabil sub efectul bucuriei victoriei, pe fondul oboselii, la lista medicamentelor luate în ultima săptămână, am omis să adaug şi medicamentul care face subiectul acestui caz", a completat Bîrcă.
   
Roxana Bîrcă, în vârstă de 26 de ani, a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de la Jocurile Mondiale Universitarea de la Kazan, la data de 11 iulie, în proba de 5.000 de metri, pe care a încheiat-o cu timpul de 15:39.76 minute, aceasta reprezentând cea mai bună performanţă a sezonului pentru sportiva tricoloră. Pe podium au mai urcat Olga Kolovkina (Rusia, 15:43.77 minute) şi Ayuko Suzuki (Japonia, 15:51.47 minute).

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close