Antena 3 CNN Sport Off Sport Mai mulţi campioni olimpici şi mondiali, printre victimele accidentului aviatic din Rusia

Mai mulţi campioni olimpici şi mondiali, printre victimele accidentului aviatic din Rusia

Mai mulţi campioni olimpici şi mondiali, printre victimele accidentului aviatic din Rusia
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    08 Sep 2011   •   10:28

Hocheiştii cehi Jan Marek, Karel Rachunek şi Josef Vasicek, campioni mondiali, căpitanul naţionalei Slovaciei şi fost jucător în NHL, Pavol Demitra, şi campionul olimpic, suedezul Stefan Liv, se numără printre victimele accidentului aviatic produs, miercuri, la Iaroslavl, în Rusia, informeazã AFP, citată de Mediafax.

Ceh Josef Vasicek (31 ani) a câştigat Cupa Stanley, cu Carolina Hurricanes, în 2006, şi titlul de campion mondial în 2005, în timp ce Jan Marek (31 ani) şi Karel Rachunek (32 ani) erau componenţi ai echipei Cehiei, campioanã mondialã în 2010.

Nu existã cuvinte pentru a putea spune ce simþim. Este o tragedie şi un şoc pentru noi toţi. Nu numai că erau sportivi extraordinari, ci şi oameni extraordinari”, a declarat Tomas Kral, preşedintele Federaţiei de Hochei din Cehia.

Pavol Demitra s-a remarcat în NHL în sezonul 1998-1999, la echipa St. Louis Blues, el având în palmares trei apariţii în All Star Game. În liga profesionistă nord-americană, hocheistul slovac a mai jucat pentru Ottawa Senators, Los Angeles Kings, Minnesota Wild şi Vancouver Canucks, înainte de a se transfera în Rusia, în iunie 2010.

Era mai mult decât un jucător, era căpitanul echipei naţionale a Slovaciei, un adevărat simbol”, a spus Rastislav Mojto, un reprezentant al ambasadei Slovaciei în Rusia.

Portarul suedez de origine poloneză Stefan Liv (31 ani) a devenit campion olimpic cu naţionala Suediei la Torino, în 2006, an în care a câştigat şi titlul mondial.   

Tragedia de la Iaroslav a trezit reacţii în întreaga lume a hocheiului, preşedintele Federaţiei Internaţionale, Rene Fasel, catalogând ziua de miercuri ca fiind „cea mai neagră din istoria acestui sport”.

Este ziua cea mai neagră din istoria acestui sport. Nu este doar o tragedie a ruşilor. Este o tragedie teribilă pentru întreaga comunitate a hocheiului pe gheaţă”, a declarat Rene Fasel.

Deşi s-a produs la mii de kilometri de patinoarele noastre, această tragedie reprezintă o pierdere catastrofală pentru lumea hocheiului şi pentru NHL, care a pierdut mulţi părinţi, copii, colegi şi prieteni care la un moment dat au excelat în campionatul nostru", a afirmat Gary Bettmann, preşedintele NHL.

Printre victimele accidentului aviatic se numără şi antrenorul canadian Brad McCrimmon, câştigător al Cupei Stanley ca jucător, în 1989, alături de Calgary Flames. „Cu toţii ne gândeam că el este invincibil", a spus Ken King, preşedintele echipei din Calgary.   

Un avion de linie Yakovlev 42, în care se afla echipa de hochei Lokomotiv Iaroslavl, s-a prãbuşit, miercuri, în apropierea aeroportului din Iaroslavl, provocând moartea a 44 dintre cele 45 de persoane aflate la bord. Avionul de tip Yak-42 s-a prăbuşit la doi kilometri de aeroportul Tulocina din Iaroslavl, la ora locală 16.05 (15.05, ora României), imediat după ce a decolat în direcţia Minsk (Belarus), unde Lokomotiv Iaroslavl avea programat un meci.


×
Subiecte în articol: accident aviatic Rusia
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close