Antena 3 CNN Sport Off Sport Nebunia competițiilor eSports se mută la pariuri online

Nebunia competițiilor eSports se mută la pariuri online

Nebunia competițiilor eSports se mută la pariuri online
14 Dec 2017   •   09:20

Tot mai multă lume pune pariuri pe eSports. Jocurile electronice au câștigat o popularitate fantastică în ultimii ani, iar concursurile organizate cu fast adună în săli milioane de spectatori.

Cu 300 de milioane de fani din 152 de țări, eSports oferă premii de aproximativ 65 de milioane de dolari, care se dublează anual. O mare parte din acești fani pariază pe duelurile dintre echipe. Se apreciază că acest segment al industriei pariurilor va atinge 23,5 miliarde de dolari până în anul 2020.

Un hobby transformat în industrie

România este una dintre țările care și-a deschis porțile larg pentru noul fenomen. Turneele DreamHack, organizate la București, au avut o audiență impresionantă. De exemplu, în 2015 au fost 25,000 de spectatori pe durata celor 3 zile de concurs! Sunt unele echipe din Liga I care nu adună așa audiență pe teren propriu într-un campionat întreg!

Pe măsură ce această pasiune s-a transformat într-o adevărată industrie, jucătorii au devenit tot mai buni. Ei semnează contracte de profesioniști cu echipele, iar cei de top ajung la venituri lunare cu cinci cifre. Tot în introducere amintim că eSports a fost declarată disciplină olimpică.

Cele mai populare jocuri

Dacă nu sunteți în temă cu acest domeniu, iată care sunt cele mai populare jocuri:

Counter-Strike Global Offensive: Sunt 2 echipe de câte 5 jucători - ”tero” (teroriști), și ”counter” (contra teroriști). Teroriștii trebuie să planteze o bombă pe unul din cele două ”site-uri” de pe hartă, iar ”counterii” trebuie să îi împiedice și să dezamorseze bomba odată ce aceasta este plasată. Echipa ”tero” câștigă o rundă atunci când bomba explodează (35 de secunde din momentul în care a fost plantată) sau când elimină toți cei 5 adversari. Echipa ”counter” câștigă o rundă atunci când elimină toți adversarii sau dezamorsează bomba (o dată ce ea este plantată dezamorsarea devine obligatorie pentru câștigarea rundei). Rolurile se inversează după 15 runde.

League of Legends. Sunt două echipe de câte 5 jucători. Fiecare controlează câte un erou, pentru care trebuie, pe parcursul jocului, să îi achiziționeze diferite obiecte care îi dau anumite abilități speciale și îi sporesc atacul / defensiva. Sunt 3 lane-uri (top, mid și bot). Fiecare echipă are amplasate turnuri pe care cealaltă echipă trebuie să încerce să le distrugă pentru a putea avansa către baza inamică. Odată ajunși la bază, aceasta este protejată la rândul său de mai multe turnuri. O echipă câștigă harta în momentul în care distruge baza inamică.

Dota 2. Este asemănător cu League of Legends, diferența fiind făcută de detalii.

Tipuri de pariuri

În regulă, dar cum se poate paria pe un joc pe calculator? Nu există atâtea opțiuni precum în cazul sporturilor clasice, cele mai comune pariuri fiind pe victoria uneia dintre cele două echipe care se înfruntă. Casele de pariuri online oferă și cote pentru câștigătoarea competiției.

De exemplu, în acest moment, sunt afișate cotele pentru câștigător eSports Championship Series Sezonul 4 la Counter Strike: Global Offensive / ESL Pro League: SK Gaming – cota 2; FaZe Clan – cota 2.10; Fnatic – cotă 10.00; HellRaisers – cotă 13.00.

Elemente importante pentru analiză

Cum nu sunt prea mulți tipsteri care se concentrează asupra acestei nișe, cel mai bine este să vă specializați mai întâi experimentând un astfel de joc (League of Legends poate fi descărcat gratuit de pe Internet), apoi urmărind cât mai multe ore de competiție. În felul acesta, veți cunoaște bine echipele și componenții lor, tactica fiecăruia, eroii cu care joacă în unele meciuri, schimbările de jucători etc.

Toate meciurile de eSports pot fi urmărite live gratuit pe site-ul https://www.twitch.tv, unde pot fi găsite stream-urile individuale ale jucătorilor profesioniști. Și casele de pariuri online care au eSports în ofertă oferă jocuri în streaming video live. Mai nou, unele televiziuni de sport au și ele emisiuni în care transmit competiții, în încercarea de a cuceri noi segmente de audiență.

Ca și în sporturile clasice, un jucător foarte bun poate face diferența. Dacă aveți o listă bună cu surse de informare, se poate să aflați că vedeta unei echipe a declarat forfait cu puțin timp înaintea unui joc. Bookmakerii nu stăpânesc acest domeniu cum acoperă fotbalul, de exemplu. Se poate ca ei să nu afle acest amănunt și să nu modifice cotele. În felul acesta, aveți un avantaj de care trebuie să profitați.

O nișă neprietenoasă cu mafia pariurilor

Nu am citit nicio știre cum că mafia pariurilor s-ar fi implicat până acum în eSports, deci nișa este sigură din acest punct de vedere. S-a consemnat public un singur caz în care un jucător a pariat împotriva propriei echipe și a câștigat... 322 de dolari. Ulterior e fost exclus. Jucătorii cunosc în fiecare clipă faptul că prestația lor este monitorizată, înregistrată și vizionată din nou, pentru a se depista tentativele de fraudă. La rândul lor, organizatorii iau măsuri foarte dure pentru cei prinși cu astfel de trucuri, interzicându-le să mai participe la turneele respective. Turneele aduc venituri mari datorită audienței, iar fanii acestui gen de jocuri nu vin la competiții fără credibilitate.

×
Subiecte în articol: pariuri
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close