Antena 3 CNN Sport Off Sport Reacția Comitetului Internaţional Olimpic în scandalul bazei de date medicale WADA, sparte de hackerii ruși

Reacția Comitetului Internaţional Olimpic în scandalul bazei de date medicale WADA, sparte de hackerii ruși

Reacția Comitetului Internaţional Olimpic în scandalul bazei de date medicale WADA, sparte de hackerii ruși
Sursa foto: Foto: pixabay.com
16 Sep 2016   •   18:57

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, a condamnat vineri piratarea bazei de date a Agenţiei mondiale antidoping, catalogând-o drept o ''violare inacceptabilă şi scandaloasă'' care vizează ''murdărirea unor sportivi nevinovaţi'', scrie Agerpres.

''Este o violare inacceptabilă şi scandaloasă a datelor medicale confidenţiale ce vizează murdăria sportivilor care nu au fost găsiţi vinovaţi de dopaj'', a reacţionat preşedintele CIO într-un comunicat.

''În anumite cazuri, este vorba şi de o violare a datelor confidenţiale a unor sportivi ale căror cazuri nu au fost încă rezolvate'', a adăugat el.

Hackerii grupului rus de spionaj cibernetic Tsar Team (APT28), cunoscuţi sub numele de Fancy Bears, au piratat baza de date a AMA/WADA şi au dezvăluit marţi informaţii privind patru sportivi americani, între care surorile Williams şi gimnasta Simone Biles, apoi privind alţi 25 de sportivi joi, între care cicliştii britanici Chris Froome şi Bradley Wiggins.

Datele respective arată că aceşti sportivi au beneficiat de autorizaţii speciale de utilizare a unor tratamente terapeutice care să le permită să folosească medicamente înscrise pe lista produselor interzise.

Imediat după aceea, AMA a cerut guvernului rus să intervină pentru a opri acţiunile hackerilor de la Fancy Bears.

''CIO susţine în întregime acţiunile luate de AMA pentru a rezolva aceste scurgeri de informaţii, inclusiv măsurile luate pentru a pune capăt acestei activităţi cu ajutorul unor experţi în informatică şi faptul că a cerut ajutor autorităţilor ruse'', a explicat Bach, care a indicat că a pus la dispoziţia AMA mijloacele CIO ''pentru a-i opri pe hackeri''.

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close