Antena 3 CNN Sport Off Sport Maria Şarapova este doar vârful icebergului. Zeci de sportivi au fost depistaţi dopaţi cu meldonium

Maria Şarapova este doar vârful icebergului. Zeci de sportivi au fost depistaţi dopaţi cu meldonium

Maria Şarapova este doar vârful icebergului. Zeci de sportivi au fost depistaţi dopaţi cu meldonium
11 Mar 2016   •   13:41

Peste 60 de sportivi, inclusiv medaliaţi la Jocurile Olimpice şi campioni mondiali, au fost depistaţi pozitiv în acest an cu meldonium, substanţa cu care a fost găsită dopată Maria Şarapova, relatează The New York Times, citând un oficial al Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA).

"În ceea ce priveşte numărul cazurilor depistate pozitiv cu meldonium, pot să vă spun că au fost 60 de rezultate anormale (de la 1 ianuarie) înregistrate luni şi numărul este în creştere", a precizat Ben Nichols, oficial al WADA, citat de Jurnalul Naţional.

Multe dintre numele celor depistaţi pozitiv cu meldonium nu au fost încă date publicităţii, deoarece cazurile sportivilor respectivi sunt în curs de analizare.

În afara celebrei Maria Şarapova, printre sportivii dopaţi cu meldonium se numără Semion Elistratov (Rusia), campion olimpic la patinaj viteză, Pavel Kulijnikov (Rusia), campion mondial la patinaj viteză, Davit Modzmanashvili (Georgia), medaliat cu argint la lupte la JO din 2012, şi Abeba Aregawi (Suedia), campioană mondială la atletism în 2013 şi în 2014 (ultima dată în sală).

"Nu suntem surprinşi atunci când o substanţă este trecută pe listă şi brusc apar cazuri de dopaj. Substanţa se află pe listă deoarece este folosită pentru îmbunătăţirea performanţei şi de aceea această substanţă a fost monitorizată mai întâi timp de 12 luni. A existat un fel de avertisment atunci când a substanţa a fost trecută pe lista celor monitorizate în 2014, când oamenii ar fi putut să spună: «Hei, trebuie să fim atenţi». Şi nu au fost", a declarat directorul general al WADA, David Howman.

Conducătorul WADA a evitat să dea vina pe neglijenţa sportivilor la cazurile de dopaj: "Nu ştiu dacă se poate spune care este cauza principală".

În vârstă de 28 de ani, jucătoarea de tenis Maria Şarapova, fost număr 1 mondial, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că a fost depistată pozitiv, după un test la Australian Open. Sportiva a precizat că substanţa cu care a fost găsită dopată este meldonium şi este conţinută de un medicament pe care îl folosea de mai mulţi ani, la recomandarea medicilor săi. Şarapova va fi suspendată provizoriu începând din 12 martie.

Mildronat, medicamentul luat de Maria Şarapova, este folosit în tratarea anginei pectorale şi a infarctului miocardic, dar şi în cazul micşorării capacităţii de muncă şi în cel al unui efort fizic sporit.

De la 1 ianuarie, Agenţia Mondială Antidoping a adăugat susbtanţa activă din mildronat, meldonium, pe lista celor intezise, la clasa S4, modulatori hormonali şi metabolici. Meldoniumul ar fi eficient mai ales la probele de viteză, deoarece creşte vascularizarea muşchiului cardiac şi îmbunătăţeşte performanţele sportive.

Potrivit prospectului, mildronat se mai utilizează pentru insuficienţă cardiacă cronică, carilalgie pe fond de distrofie a miocardului şi tulbulări circulatorii encefalice. Medicamentul stimulează capacitatea de muncă fizică şi intelectuală.

Până în acest an, sportivii puteau folosi acest medicament atât în perioada de pregătire, cât şi în competiţii.

Mildronat este produs de o companie letonă, fiind comercializat în Rusia şi în Ţările Baltice, dar interzis în Europa de Vest şi SUA. Medicamentul este un success comercial, cu cifre de afaceri în export de aproape 60-70 de milioane de euro în 2013. 

×
Subiecte în articol: dopaj
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close