Antena 3 CNN Timp liber Muzică Vangelis, celebru compozitor grec, a murit la vârsta de 79 de ani

Vangelis, celebru compozitor grec, a murit la vârsta de 79 de ani

Celebrul compozitor grec, Vangelis a incetat din viață la vârsta de 79 de ani.

Vangelis, celebru compozitor grec, a murit la vârsta de 79 de ani
Sursa foto: Twitter
de Alexandra Ionescu    |    19 Mai 2022   •   20:31

Potrivit agenției de presă din Atena, Vangelis, născut Evangelos Odysseas Papathanassiou, a murit marți, 17 mai.

Tânărul Vangelis a dezvoltat un interes timpuriu pentru muzică și a experimentat cu sunete produse prin lovirea de oale și tigăi sau cuie, pahare și alte obiecte pe corzile pianului părinților săi.

A absorbit tonurile cântecelor populare grecești și ale muzicii corale creștine ortodoxe, dar nu avea o pregătire muzicală formală, despre care a spus mai târziu că i-a salvat simțul creativității.

După un început cu trupe rock locale, Vangelis a plecat la Paris la vârsta de 25 de ani, alăturându-se unui exod de tineri artiști în urma unei lovituri de stat din 1967 care a instalat o juntă militară în Grecia.

A fost atras de noul domeniu de sintetizatoare electronice care i-a permis să creeze culorile melodice luxuriante care au devenit sunetul său marca.

În ciuda succesului pe scena europeană „prog rock” de la începutul anilor 1970, nu a fost de acord cu imaginea de artist de comercial și s-a retras în mare parte în studioul de înregistrări pe care și l-a creat în Londra.

Acolo a scris partitura pentru „Chariots of Fire”, povestea triumfului unui grup de alergători britanici la Jocurile Olimpice din 1924.

Ritmurile vibrante ale sintetizatorului săi și melodia vertiginoasă au făcut din secvența de deschidere un model pentru modul în care cinematografia a descris sportul.

Vangelis a spus odată că piesa, care i-a adus un premiu al Academiei și a ajuns în fruntea topurilor săptămâni întregi, a fost în parte un omagiu adus tatălui său, care fusese un alergător amator pasionat. Dar a fost, de asemenea, ușor disprețuitor față de popularitatea enormă de care se bucura.

„Este doar o altă piesă muzicală”, a spus el.

Succesul piesei „Chariots of Fire” a umbrit celelalte partituri ale sale, dar a scris muzica pentru o serie de filme importante, inclusiv „Missing”, regizat de compatriotul său Costa-Gavras, și thrillerul futurist al lui Ridley Scott „Blade Runner”.

A fost un compozitor prolific de-a lungul mai multor decenii, munca sa variind de la muzică publicitară și partituri de film, la compoziții elaborate în stil simfonic și „Jon și Vangelis”, duo-ul său cu Jon Anderson, solistul grupului de rock progresiv Yes.

Dar a rămas atent la succesul comercial, spunând odată unui intervievator că nu a văzut niciodată muzica doar ca pe un divertisment.

×
Subiecte în articol: Vangelis muzica compozitor Grecia
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close