Antena 3 CNN Actualitate Adevărul despre pensiile exportate în străinătate

Adevărul despre pensiile exportate în străinătate

Adevărul despre pensiile exportate în străinătate
17 Noi 2015   •   22:35

Circa 90.000 de români beneficiază de pensii comunitare. Circa 40% dintre aceștia sunt stabiliți în străinătate, autoritățile române exportându-le pensiile, scrie capital.ro.

Aproximativ 90.000 de români primesc, în prezent, pensii comunitare, adică drepturi bănești cumulate din mai multe state europene în care au lucrat legal și au cotizat la sistemul public de pensii. Dintre acestea, aproape 36.000 de pensii sunt exportate în afara țării, fiind plătite din bugetul național către cetățenii români stabiliți în alte state europene.

Conform cifrelor oficiale centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) și transmise la solicitarea revistei Capital, majoritatea românilor care primesc pensii comunitare cumulează venituri din România și Germania. Este vorba de 46.430 persoane care au avut stagii de cotizare la sistemul de pensii din ambele țări. Asta nu înseamnă, însă, că acele persoane locuiesc în Germania, ele având dreptul de a alege unde să primească drepturile bănești.

Pe locul al doilea în clasamentul țărilor către care România cotizează drepturi de pensii destinate românilor se află vecina noastră Ungaria, cu 13.681 conaționali care primesc pensii comunitare. Urmează, pe poziția a treia, Italia, o importantă țară de destinație pentru numeroși lucrători români încă de dinainte de aderarea țării noastre la Uniunea Europeană, dar mai ales după 2007, cu peste 10.000 persoane. Italia este urmată imediat de o altă destinație preferată pentru muncă de către români, Spania, cu aproape 7.500 persoane, conform cifrelor CNPP.
Alte țări în care au lucrat numeroși români și de unde primesc pensii sunt Austria (peste 4.700 persoane), Franța (circa 1.500 persoane, Suedia (peste 1.400 români) și Grecia (aproximativ 1.300 persoane).

Continuarea, în Capital

×
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close