Antena 3 CNN Actualitate Elicopter al unei companii din Moldova, CAPTURAT de talibani

Elicopter al unei companii din Moldova, CAPTURAT de talibani

Elicopter al unei companii din Moldova, CAPTURAT de talibani
25 Noi 2015   •   09:33

Un elicopter de tip MI-17 al unei companii aeriene private din Republica Moldova, cu 21 de persoane la bord, a fost capturat marți seara de talibani în Afganistan, anunță agențiile de presă de la Chișinău, transmite Agerpres.

Elicopterul aparținea companiei Valan International Cargo Charter, care efectua zboruri în Afganistan conform unui contract cu guvernul SUA.

Aparatul de zbor a fost forțat să aterizeze într-o regiune controlată de talibani. Trei persoane au murit, iar alte 18 au fost luate ostatice.

Unul din cei trei membri ai echipajului — doi piloți și inginerul tehnic, toți cetățeni moldoveni — a fost ucis, a declarat miercuri dimineață premierul moldovean interimar Gheorghe Brega.

Potrivit Autorității Aeronautice Civile de la Chișinău, elicopterul a efectuat o aterizare de urgență la 25 km nord de Maymana, în nordul Afganistanului, în timpul unui zbor pe ruta Mazar-i-Sharif — Shaheen — Maymana.

Premierul interimar de la Chișinău a convocat miercuri dimineață o reuniune de urgență în legătură cu incidentul din Afganistan, se arată într-un comunicat al guvernului moldovean, citat de Radio Chișinău.

La ședință au fost invitați ministrul afacerilor externe și integrării europene și vicepremier, Natalia Gherman, miniștrii în exercițiu al afacerilor interne, Oleg Balan, și al Apărării, Anatol Șalaru, directorul serviciului de informații (SIS), Mihai Bălan, și un reprezentant al Autorității Aeronautice Civile.

MAE de la Chișinău a anunțat că a dat instrucțiuni Misiunii Permanente a Republicii Moldova pe lângă ONU să obțină, în regim de urgență, de la Misiunea ONU de menținere a păcii în Afganistan informații oficiale cu privire la cei trei cetățeni moldoveni, membri ai echipajului elicopterului capturat în această țară.

În același timp, agenția de presă Reuters relatează miercuri că forțele de securitate afgane au lansat o operațiune pentru eliberarea a 18 persoane capturate de talibani după ce un elicopter al unei țări străine, de tip MI-17, a fost nevoit să efectueze o aterizare de urgență în nordul provinciei Faryab, pe teritoriul controlat de insurgenți.

'Insurgenții au atacat (elicopterul) și doi soldați și un membru al echipajului au fost uciși, iar 18 persoane au fost capturate', indică Ministerul afgan al Apărării în comunicatul citat, fără să ofere precizări cu privire la țara căreia îi aparține elicopterul sau naționalitatea ostaticilor.

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close