Antena 3 CNN Actualitate România, decizie greu de luat privind gazele rusești. De ce jubilează Putin și Merkel

România, decizie greu de luat privind gazele rusești. De ce jubilează Putin și Merkel

România, decizie greu de luat privind gazele rusești. De ce jubilează Putin și Merkel
30 Noi 2015   •   23:27

Șapte state din Europa Centrală și de Est se opun gazoductului North Stream, afirmând că este contrar intereselor europene și amenință să destabilizeze și mai mult Ucraina.

În luna septembrie, un grup de companii europene a semnat un acord cu Gazprom în scopul de a dubla capacitățile gazoductului North Stream, care leagă Rusia și Germania, pe sub Marea Baltică, ocolind Ucraina, scrie evz.ro.

Proiectul scoate practic Rusia din izolarea pe care tot UE a impus-o, prin sancțiunile economice și politice, deschizând calea Moscovei spre Germania și, mai departe, spre restul Europei Occidentale și permițându-i în același timp să țină în șah Ucraina.

Ideea nu a produs prea mare entuziasm în Estul și Centrul Europei. O scrisoare, redactată pe 26 noiembrie, care face apel la o analiză mai atentă și la o „dezbatere cuprinzătoare” la summit-ul european de luna viitoare, a fost semnată de Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia.

România, Bulgaria și Slovenia nu au semnat încă documentul, deși acesta a ajuns în cancelariile celor trei state, menționează surse diplomatice citate de EurActiv.

Premierul bulgar Boyko Borrisov a anunțat deja oficial că Sofia nu va semna petiția. Ce nu a spus șeful guvernului țării vecine este că Bulgaria speră să profite de pe urma tensionării relațiilor dintre Moscova și Ankara, care ar putea determina Rusia să renunțe la ideea unui gazoduct care să treacă prin Turcia și se va întoarce la vechiul proiect South Stream, care ar aduce gazul rusesc pe sub Marea Neagră în Bulgaria. Acest proiect a fost abandonat acum câteva luni, după proteste europene, tocmai pentru că ocolea Ucraina, lăsând-o astfel total dependentă de umorile Moscovei, de vreme ce Putin putea simultan să livreze gaze spre Occident și să închidă robinetul la Kiev.

Mirek Topolanek, fost premier al Cehiei, actualmente însărcinat cu proiectul altui gazoduct, EastRing, care să lege Europa Centrală de Sudul continentului, a realizat o documentație serioasă privind efectele North Stream pe care a înaintat-o Comisiei Europene.

×
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close