Antena 3 CNN Actualitate După Catalonia, regiunile italiene Lombardia şi Veneto organizează referendum pentru mai multă autonomie

După Catalonia, regiunile italiene Lombardia şi Veneto organizează referendum pentru mai multă autonomie

După Catalonia, regiunile italiene Lombardia şi Veneto organizează referendum pentru mai multă autonomie
Sursa foto: foto: Pixabay.com
22 Oct 2017   •   16:26

Regiunile italiene Lombardia şi Veneto organizează duminică un referendum pentru a cere mai multă autonomie faţă de Roma.

Scrutinul, care a trecut multă vreme neobservat, capătă acum o tentă particulară, având în vedere referendumul privind autodeterminarea care a avut loc pe 1 octombrie în regiunea spaniolă Catalonia, comentează France-Presse, citată de Adevărul.

Întrebarea la care alegătorii din regiunile Lombardia, cu capitala la Milano, şi Veneto, cu capitala la Veneţia, sunt chemaţi să răspundă între orele locale 7.00 şi 23.00 este: Doriţi ca regiunea voastră să dispună de „forme suplimentare şi condiţii particulare de autonomie?“, iar sondajele dau un avantaj net taberei „Da“.

Spre deosebire de referendumul din Catalonia, care a fost declarat ilegal de Curtea Constituţională a Spaniei, referendumul consultativ este prevăzut în Constituţia Italiei. Însă, pentru ca un astfel de scrutin să fie validat, în regiunea Veneto participarea la urne trebuie să depăşească 50%, iar în Lombardia - 40%.

 

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close