Antena 3 CNN Actualitate ÎPS Teodosie: Credincioşii se simt marginalizaţi. Ne-a fost încălcat dreptul la religiozitate

ÎPS Teodosie: Credincioşii se simt marginalizaţi. Ne-a fost încălcat dreptul la religiozitate

ÎPS Teodosie a vorbit la "Sinteza Zilei” despre libertatea religioasă şi măsurile impuse de autorităţi în contextul pandemiei cu coronavirus.

ÎPS Teodosie: Credincioşii se simt marginalizaţi. Ne-a fost încălcat dreptul la religiozitate
de Claudia Popovici    |    30 Noi 2020   •   23:10

Mihai Gâdea l-a întrebat pe ÎPS Teodosie dacă restricţiile impuse de autorităţi au fost un atac la credinţă, un atac la Biserică sau a fost vorba doar despre o chestiune de bun simţ.

Reamintim decizia Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă de a interzice participarea la procesiunile şi pelerinajele religioase pentru persoanele care nu au domiciliul în localităţile unde se desfăşoară aceste activităţi după ce rata de infectare în Constanta a trecut de 3 la mia de locuitori.

ÎPS Teodosie a răspuns: "Eu spun ce simt credincioşii. Credincioşii s-au simţit discriminaţi, marginalizaţi. Iată în această perioada de frig, că de aceea au venit să ne scoată afară din biserică la Sf. Ecaterina pe 25.

Nu puteam să îi ţin afară, erau -2 grade. Cum ne vrea Sănătatea, puterea politică dacă vrea să ne scoată în frig? E la mintea oricărui om simplu, nu trebuie să ai multă carte, dacă stai pe loc în frig încremeneşti, te imbolnăveşti de inimă de plămâni, de toate. Plămânul, care este aşa sensibil la coronavirus, tocmai trebuie să îl ocrotim. Au simţit credincioşii această discriminare".

ÎPS Teodosie: "Să ducem icoanele în mall, să ne închinăm acolo dacă în biserică nu avem voie”

"Unii credincioşi mi-au zis: hai să închiriem în mall dacă acolo e voie, să nu ne fie frig. Până acolo au mers să îşi poată face închinarea. Să ducem icoanele în mall, să ne închinăm acolo dacă în biserică nu avem voie”, a mai spus ÎPS Teodosie la "Sinteza Zilei" de la Antena 3

Întrebat apoi, dacă credincioşi vor accepta alte restricţii impuse şi de Crăciun, ÎPS Teodosie a răspuns: "Nu vor accepta, pentru că închiderea Bisericii le aduce tristeţe. Tristeţea este început de boală. Omul care este vesel este şi sănătos şi noi putem să păstrăm aceste reguli sanitare în biserici, chiar dacă suntem puţini mai mulţi, dar nu suntem afară, să răcim. Si, trebuie să rămânem cu autonomia noastră. Biserica are automonie faţă de stat.

ÎPS Teodosie: "Sufletul este mai valoros decât trupul. Sufoci sufletul, îmbolnăveşti trupul”

"Ne-a fost încălcată autonomia. Ne-a fost încălcat dreptul la religiozitate. Acest drept nu poate fi încălcat, e un drept fundamental. De aceea fac apel, nu cu revoltă, ci cu sinceritate şi cu obiectivitate pentru că eu reprezint credincioşii mei.

Nu caut binele meu, trebuie să caut binele tuturor. Şi binele tuturor este în a ne manifesta înaintea lui Dumnezeu pentru că sufletul este mai valoros decât trupul. Sufoci sufletul, îmbolnăveşti trupul.

Mântuitorul ne-a dat exemplul. Când a curăţit sufletul s-a vindecat şi trupul. Toată evanghelia abundă în asemenea exemple şi sunt exemple grăitoare” a mai spus ÎPS Teodosie.

×
Subiecte în articol: ÎPS Teodosie
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close