Antena 3 CNN Actualitate Justiție Cine a preluat conducerea Parchetului General, după demisia lui Tiberiu Nițu

Cine a preluat conducerea Parchetului General, după demisia lui Tiberiu Nițu

Cine a preluat conducerea Parchetului General, după demisia lui Tiberiu Nițu
02 Feb 2016   •   20:15
Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, a confirmat marți că va prelua interimatul la conducerea Parchetului General, după demisia lui Tiberiu Nițu din funcția de procuror general, informează agerpres.ro.
 
Tiberiu Nițu a anunțat marți că demisionează din funcție "ca un gest de responsabilitate și onoare", după ce numele său a apărut în scandalul legat de folosirea coloanei oficiale.
 
"Cu toate că Raportul MCV validează rezultatele activității mele în fruntea Ministerului Public, la fel și datele din bilanț care vor fi făcute publice în cursul lunii martie, în condițiile în care numele meu și funcția pe care o reprezint sunt asociate în mod artificial cu o situație de natură să aibă consecințe asupra imaginii instituției pe care o conduc, am decis — ca un gest de responsabilitate și onoare — să îmi depun demisia din funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție", precizează Nițu într-un comunicat transmis presei.
 
El arată că săptămâna trecută a fost marcată de două evenimente importante din punct de vedere al activității Ministerului Public: publicarea Raportului MCV și lansarea în spațiul public de către unele instituții media a unor afirmații referitoare la o presupusă încălcare a legii în calitatea sa de procuror general.
 
"Cu referire la cel de-al doilea eveniment, constând în lansarea în spațiul public de către unele instituții media a unor afirmații referitoare la o presupusă încălcare a legii de către mine, respectiv 'folosirea coloanei oficiale fără drept', doresc să precizez câteva lucruri și să le reiterez pe cele deja exprimate în cursul lunilor octombrie — decembrie 2015: nu am solicitat și nu am beneficiat de coloană oficială în sensul în care această noțiune este definită prin lege; mi s-a asigurat un dispozitiv de însoțire și protecție; stabilirea unui anumit nivel de protecție pentru diverse categorii de demnitari și punerea în practică a măsurilor de protecție sunt atributul instituțiilor specializate ale statului și nu al beneficiarului protecției; măsurile de protecție asigurate procurorului general al României de către instituțiile specializate ale statului sunt proporționale cu riscurile potențiale la care acesta este expus în exercitarea anumitor atribuții de serviciu, astfel cum acestea sunt prevăzute de legislația în vigoare; în întreaga mea carieră de magistrat, precum și în funcția de procuror general, am fost permanent preocupat de respectarea legii și a normelor deontologice", a declarat Tiberiu Nițu.
 
Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, și-a dat demisia marți, după ce numele lui a fost implicat, săptămâna trecută, în scandalul coloanelor oficiale.

De ce a demisionat Tiberiu Nițu. Primele explicații ale Procurorului general

Cine este Dimitrie Bogdan Licu, procuror general interimar 
 
La 2 februarie 2016, Dimitrie Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, a confirmat că va prelua interimatul la conducerea Parchetului General, după demisia lui Tiberiu Nițu din funcția de procuror general.
 
Dimitrie Bogdan Licu s-a născut la 24 noiembrie 1969.
 
A absolvit cursuri în securitate națională la Universitatea Națională de Apărare (2003), în domeniul combaterii contrafacerilor (Washington D.C., 2004) și în domeniul siguranței naționale în cadrul Serviciului Român de Informații prin Academia Națională de Informații — Colegiul Superior de Siguranță Națională (2004).
 
A obținut diploma de master în drept penal la Facultatea de Drept ''Nicolae Titulescu'' din București (2003-2004), diploma de masterat privind relațiile internaționale și integrare europeană în cadrul Școlii Superioare de Studii Politice și Administrative (2004 — 2006) și diploma de doctorat în științe militare și informații, cu tema ''Corupția, risc major la adresa securității naționale'', în cadrul Academiei Naționale de Informații "Mihai Viteazul" (2011), potrivit CV-ului publicat pe site-ul Ministerului Public — Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
 
A urmat un cursuri de perfecționare în Lupta împotriva fraudelor din domeniul fondurilor comunitare și Infracțiuni care aduc atingere intereselor Uniunii Europene, privind corupția, spălarea banilor, contrabanda și contrafacerile, în cadrul Oficiului European de Luptă Antifraudă (2005).
 
Procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București (1 dec. 1996-15 iun.1999); procuror delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul București (15 iun. 1999-1 febr. 2000); procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul București (1 febr. 2000-15 apr. 2001); delegat în funcția de procuror șef Secție Supraveghere a Urmăririi Penale (15 apr. 2001-15 iul. 2003); procuror șef Secție Supraveghere a Urmăririi Penale (15 iul. 2003-15 iun. 2005); detașat la Departamentul pentru Lupta Antifraudă, cancelaria primului-ministru, în cadrul Guvernului României (15 iun. 2005 — 29 sept. 2005); procuror șef Secție Supraveghere a Urmăririi Penale la Parchetul de pe lângă Tribunalul București (29 sept. 2005 — 20 febr. 2006); membru ales, cu activitate permanentă, în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii și coordonator al Comisiei resurse umane din cadrul CSM și reprezentant al Consiliului la grupul de lucru ''Încredere reciprocă'' din cadrul Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare (20 febr. 2006 — 11 ian. 2009).
 
În 2009, a fost ales în unanimitate în funcția de vicepreședinte al CSM (12 ian.2009-12 ian.2010). A fost ales membru al CSM în perioada ian.2010-febr.2012.
 
Procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul București, detașat la Consiliul Superior al Magistraturii (20 febr. 2012—3 ian 2013); procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, detașat la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor și membru al Plenului Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor reprezentant al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (3 ian.2013-16 mai 2013).
 
La 3 aprilie 2013, premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiției, a transmis Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, spre avizare, propunerea de numire a lui Dimitrie Bogdan Licu pentru funcția de prim adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. De la 16 mai 2013, Bogdan Licu a devenit prim-adjunct al Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
 
I-a fost decernată diploma ''Meritul Judiciar'' clasa a V-a, acordată prin Decretul nr. 289 din 28 iunie 2002 de către Președintele României.
 
Este membru al Asociației Magistraților din România.
 
Între lucrările publicate se numără: "Libertatea de de exprimare. Transparența. Cenzura prealabilă, cenzura ulterioară și publicitatea excesivă'' (Revista DREPTUL, 2004), "Dreptul la tăcere și mărturisirea extrajudiciară'' (Revista PRO LEGE, 2003), "Aspecte din jurisprudența Secțiilor Consiliului Superior al Magistraturii în materia răspunderii disciplinare a judecătorilor și procurorilor'' (Revista Justiția în actualitate 2007), "Principiile și standardele generale care stau la baza procesului de evaluare a performanțelor magistraților în România. Limitele actualului cadru legislativ'' (Revista Justiția în actualitate, 2007), "Ghid legislativ pentru implementarea măsurilor din Planul Național de Măsuri Anticorupție'' — ''Dezvoltarea și Consolidarea Centrului Național pentru Integritate'' — Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional ''Dezvoltarea Capacității Administrative''.

×
Subiecte în articol: Tiberiu Niţu bogdan licu
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close