Antena 3 CNN Actualitate Justiție OMV Petrom pierde procesul privind amenda istorică din 2011

OMV Petrom pierde procesul privind amenda istorică din 2011

OMV Petrom pierde procesul privind amenda istorică din 2011
22 Apr 2016   •   13:08

Consiliul Concurenţei a câştigat definitiv şi irevocabil procesul cu OMV Petrom prin care compania petrolieră a contestat amenda primită în 2011, potrivit deciziei publicate pe site-ul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. 

Totodată, instanţa a decis reducerea amenzii de la 366 milioane de lei la 297 de milioane de lei. 

La finele lunii martie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat irevocabil încălcarea legii concurenţei de către compania OMV Petrom Marketing (la data încălcării legii opera benzinăriile OMV) prin participarea la o înţelegere de tip cartel, alături de alte companii active pe piaţa carburanţilor, potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenţei. 

De asemenea, instanţa a redus amenda aplicată de Consiliul Concurenţei de la 137,2 milioane lei la 109,8 milioane lei, respectiv cu 20%. 

Consiliul Concurenţei a câştigat irevocabil şi procesele cu MOL România, Rompetrol Downstream SRL şi Eni România. 

La finele anului 2011, Consiliul Concurenţei a sancţionat şase companii petroliere cu amendă de aproape 880 milioane lei (205 milioane euro) pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale. Aceasta a fost cea mai mare amendă dată în istoria Consiliului Concurenţei. 

În urma investigaţiei, autoritatea de concurenţă a constatat că cele şase companii au încălcat atât Legea Concurenţei, cât şi Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene (TFUE) prin stabilirea retragerii simultane de pe piaţă a sortimentului de benzină Eco Premium. 

OMV Petrom, care la data încălcării legii opera benzinării Petrom şi Petrom V, a fost amendată cu 366,5 milioane de lei, OMV Petrom Marketing a luat o amendă de 137,2 milioane de lei, Rompetrol Downstream a primi o sancţiune de 159,5 milioane de lei, Lukoil România a plătit 136,8 milioane de lei, MOL România - 80,2 milioane de lei, iar Eni România - 11,1 milioane de lei. 

Amenzile au fost executate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: OMV OMV Petrom amenda
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close