Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Ce se întâmplă în corpul uman în timpul anesteziei. Explicațiile fascinante ale unui medic popular din România

Ce se întâmplă în corpul uman în timpul anesteziei. Explicațiile fascinante ale unui medic popular din România

Ce se întâmplă în corpul uman în timpul anesteziei. Explicațiile fascinante ale unui medic popular din România
Sursa foto: Foto: Facebook
25 Mai 2016   •   16:51

Considerată pentru multă vreme de către Biserică un păcat, anestezia este o procedură medicii au încercat întotdeauna să studieze şi să înţeleagă corect durerea care reprezintă o perturbare a aprovizionării celulelor cu oxigen. Unul dintre cei mai populari doctori din România, Nicolae Bacalbaşa a explicat pentru Adevărul ce se întâmplă  în organismul pacienților în timpul anesteziei, care este originea acestei proceduri și ce se întâmplă în momentul în care anestezia nu este realizată corect.

De multe ori, pacienţii au fost conştienţi în timpul intervenţiilor chirurgicale şi astfel au auzit tot ce se întâmpla în jurul lor. Anestezia, spun medicii, este un domeniu care a suferit o revoluţie în creşterea eficienţei şi a securităţii acestui act.

„Sigur că este o senzaţie îngrozitoare să nu te poţi mişca, să nu poţi reacţiona şi să auzi chiar dacă nu te doare. Este o formă de tortură psihică şi este o imperfecţiune a anesteziei. Dar sigur că nu există un act medical care să nu implice riscuri. Ca atare, trebuie să fii conştient de acest aspect. Şi eu am beneficiat în cursul activităţii mele de acest avantaj, că împreună cu pacientul eşti o echipă şi el îşi asumă alături de tine nişte riscuri. Natura nu face cadouri, nimic nu este gratis, nici sănătatea. Şi asta se referă şi la bani, şi la riscuri”, ne-a explicat dr. Nicolae Bacalbaşa, medic anestezist.

„A început să vorbească în englza veche”

„Cea mai bizară întâmplare s-a petrecut la o maternitate din Bucureşti. Nu am trăit-o eu, ci un coleg care, în timpul unei anestezii cu Ketamină în picătură, în care pacienta era semiconştientă, a auzit-o vorbind în engleza veche. Unul dintre chirurgi era un pasionat de filologie şi a recunoscut limba. Pacienta era o tipă care nu făcea bine acordul gramatical în limba română. Explicaţia este că de fapt noi nu ştim despre om mai nimic şi este posibil ca budiştii să fi avut dreptate în privinţa migraţiei sufletelor”, a povestit pentru „Adevărul”, dr. Nicolae Bacalbaşa, medic anestezist.

Citeste mai mult: adev.ro/o7ppr7

„Cea mai bizară întâmplare s-a petrecut la o maternitate din Bucureşti. Nu am trăit-o eu, ci un coleg care, în timpul unei anestezii cu Ketamină în picătură, în care pacienta era semiconştientă, a auzit-o vorbind în engleza veche. Unul dintre chirurgi era un pasionat de filologie şi a recunoscut limba. Pacienta era o tipă care nu făcea bine acordul gramatical în limba română. Explicaţia este că de fapt noi nu ştim despre om mai nimic şi este posibil ca budiştii să fi avut dreptate în privinţa migraţiei sufletelor”, a mai  povestit pentru Adevărul, dr. Nicolae Bacalbaşa, medic anestezist.

 

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: Nicolae Bacalbasa
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close