Antena 3 CNN Actualitate Sănătate OMS: Consumul în exces de antibiotice, un pericol pentru întrega planetă. Chiar dacă nu utilizezi, viaţa ta e în pericol

OMS: Consumul în exces de antibiotice, un pericol pentru întrega planetă. Chiar dacă nu utilizezi, viaţa ta e în pericol

OMS: Consumul în exces de antibiotice, un pericol pentru întrega planetă. Chiar dacă nu utilizezi, viaţa ta e în pericol
16 Noi 2015   •   14:20

"Creșterea rezistenței la antibiotice reprezintă o amenințare enormă la adresa sănătății la nivel mondial", a declarat, luni, la Geneva, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Margaret Chan, prezentând primul sondaj al organizației sale pe această temă.

Această rezistență, a adăugat dr. Chan, citată de AFP, "a atins niveluri periculos de ridicate în toate părțile lumii".

Rezistența la antibiotice, numită și antibiorezistență, apare atunci când bacteriile evoluează și devin rezistente la antibioticele utilizate pentru tratarea infecțiilor, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Acest flagel mondial este legat în special de consumul în exces de antibiotice și de utilizarea greșită a lor.

Dar aproape jumătate (44%) dintre persoanele care au participat la sondaj, care nu pretinde a fi exhaustiv și care a fost realizat de OMS în 12 țări, crede că rezistența la antibiotice nu este o problemă decât pentru cei care abuzează de ele.

Două treimi dintre respondenți susțin, de asemenea, că nu există nici un risc de infecție rezistentă la medicamente la persoanele care iau corect tratamentul cu antibiotice care le-a fost prescris.

"În realitate, oricine poate, la un moment dat și în orice țară, să sufere de o infecție rezistentă la antibiotice", subliniază OMS, care lansează, din 16 până în 22 noiembrie, prima "Săptămână Mondială pentru buna utilizare a antibioticelor".

Pentru a pune capăt acestui fenomen, OMS recomandă să nu se ia antibiotice decât dacă au fost prescrise de medic, să se urmeze până la capăt tratamentul prescris chiar și atunci când pacienții se simt mai bine, să nu se folosească niciodată antibiotice rămase de la o prescripție predecentă și să nu se împrumute niciodată antibiotice altor persoane, scrie Agerpres.

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close