Antena 3 CNN Actualitate Social Spital fără sânge. Apelul unui medic de la Urgențe: „Vă rog! Puteți salva o viață”

Spital fără sânge. Apelul unui medic de la Urgențe: „Vă rog! Puteți salva o viață”

Spital fără sânge. Apelul unui medic de la Urgențe: „Vă rog! Puteți salva o viață”
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    26 Apr 2017   •   22:20

Medicul de la UPU Iași, Tudor Ciuhodaru, transmite un apel disperat, având în vedere situația din spitale, unde e criză de sânge. 

„Puteţi salva o viaţă. Vă rog din nou, donaţi sânge. La Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Iaşi nu mai există sânge grupa 0 sau A. Pentru grupa B, Rh negativ, situaţia este la limită. Numărul donatorilor a scăzut dramatic.

Pentru a dona trebuie să aveţi:

1. Vârsta între 18 şi 65 de ani. Sunt menţiuni speciale pentru cei care donează pentru prima dată la peste 5o de ani.
2. Greutatea de cel puţin 50 de kilograme;
3. Temperatura mai mică de 37,5 grade Celsius;
4. Stare generala bună, cu discernământ prezent, fără semne de intoxicaţie cu etanol sau droguri, subnutriţie, icter, cianoză, dispnee, anemie;
5. Tensiunea arteriala sistolică între 100-180mmHg şi diastolică între 60-100mmHg;
6. Puls regulat, între 50-100/minut;
7. Hemoglobina peste 12,5g% la femei şi peste 13,5g% la bărbaţi.

Intervalul de timp dintre 2 donări succesive este de 8 săptămâni pentru donatorii de sânge total, cu acceptare a maxim 5 donări pe an la barbaţi şi 4 la femei.

Puteţi fi şi respinşi temporar (zile, săptămâni, luni) în funcţie de starea fiziologică (menstruaţie, sarcină), intervenţii chirurgicale, tratamente dentare, administrarea de radioizotopi sau anestezice, medicaţie, boli infecţioase, condiţii de risc epidemiologic sau definitiv.

Pe lângă beneficiile pentru sănătate cei ce donează sânge beneficiază de un set de analize gratuite şi primesc şapte tichete de masă, fiecare în valoare de 9,57 lei, la care se adaugă o zi liberă de la serviciu, decontarea transportului şi un abonament pe transportul în comun la jumatate de preţ.

Şi, cel mai important, puteţi salva o viaţă.

Donarea de sânge se poate face la centrul regional de transfuzii sanguine din judeţul vostru. În Iaşi vă puteţi prezenta la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi, situat pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 21, tel. 0332/800 749, 750. Program de prezentare la fişierul centrului: 7.00-13.00, de luni până vineri, cu excepţia sărbătorilor legale”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.

×
Subiecte în articol: Tudor Ciuhodaru sange donatori spitale
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close