Antena 3 CNN Actualitate Viorica Dăncilă pune în aplicare decizia de la Referendum și va susține modificarea Constituției. Guvernul nu va mai emite nicio ordonanță de urgență pe Justiție

Viorica Dăncilă pune în aplicare decizia de la Referendum și va susține modificarea Constituției. Guvernul nu va mai emite nicio ordonanță de urgență pe Justiție

Viorica Dăncilă pune în aplicare decizia de la Referendum și va susține modificarea Constituției. Guvernul nu va mai emite nicio ordonanță de urgență pe Justiție
Sursa foto: Foto: gov.ro
28 Mai 2019   •   16:01

Update. Decizie explozivă la PSD după 3 ore de discuţii. Surse din interior susţin că PSD va pune în aplicare deciziile Referendumului pe Justiţie organizat de Iohannis şi va susţine modificarea Constituţiei. De asemenea, membrii PSD nu vor mai discuta despre justiţie, doar asociaţiile de magistraţi vor face acest lucru. Viorica Dăncila le-a spus celor din PSD că nu renunță la guvernare.

Update. Informații în exclusivitate din ședința CEx. Conform unor surse, Viorica Dăncilă vrea să aplice rezultatele Referendumului. Așadar, Guvernul României nu va mai emite pe perioada mandatului Vioricăi Dăncilă nicio ordonanță de urgență care va avea legătură cu Justiția. 

Există posibilitatea ca Marcel Ciolacu de la PSD să fie propus președinte al Camerei Deputaților. Există și posibilitatea ca negocierile cu Victor Ponta să fi eșuat. 

Update. Ședința PSD s-a încheiat. S-a luat o decizie în ceea ce privește interimatul de la Camera Deputaților. La ora 18 vor fi luate deciziile importante privind conducerea partidului. 

Update. În ședință nu a fost discutat subiectul remanierii. Momentan discuțiile generale vizează motivele pentru care partidul a pierdut alegerile europarlamentare. Atât premierul, cât și alți membri din partid, dau vina pe tema justiției care a tras partidul în jos. Un alt motiv ar fi comunicarea nefectuoasă. 

Update. Ședința de acum, cea a Biroului Permanent Național, nu e una în care se vor lua decizii. Deciziile vor fi luate la ora 18, atunci când are loc CEx. Sunt discuții generale, fiecare își exprimă punctul de vedere, atât în legătură cu eșecul la alegerile europarlamentare, cât și în legătură cu viitorul PSD. 

Sunt mai multe funcții-cheie pe care deja începe bătălia în PSD. Vorbim de funcția de președinte executiv pe care o eliberează Viorica Dăncilă în momentul în care preia partidul. Acolo e vehiculat numele lui Paul Stănescu. De asemenea, pentru funcția de secretar general, pentru că se dorește îndepărtarea lui Codrin Ștefănescu, e foarte posibil să fie Rodica Nassar sau Marcel Ciolacu. Sunt două nume în discuție în acest moment. 

Update. Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui, susține că partidul din care provine ar trebui să propună alegeri anticipate. 

„Există un grad de contestare din partea opoziției. Există și un vot popular, dar e greu de identificat dacă a fost dat împotriva lui Liviu Dragnea sau a guvernării. Ar trebui să mergem către alegeri anticipate în cel mai rapid mod posibil. Cei care contestă guvernarea PSD nu vor să-și asume calitatea de guvernanți. Este o ipoteză de lucru. O să o propun în CEx”, a declarat Dumitru Buzatu. 

Update. Marian Oprișan, liderul PSD Vrancea, a declarat că PSD nu ar trebui să plece de la guvernare și că abia în 2020, când vor fi alegerile parlamentare, ar putea exista altă situație.

„să înțelegem foarte clar, au fost alegeri europarlamentare în România și populația țării a decis 20 și ceva la sută PNL, 20 și ceva la sută PSD, aproape 20% USR. Deci situația e împărțită, asta e viața în democrație. Dar mandatul primit de PSD în decembrie 2016 ține patru ani, indiferent de alegerile europarlamentare sau prezidențiale. Când vor fi alegeri parlamentare în 2020, atunci vom avea altă situație”. 

„Alegeri anticipate este exlus pentru că, după mecanismul constituțional românesc, e aproape imposibilă declanșarea unei asemenea acțiuni”, a mai spus Marian Oprișan. 

Update: Premierul Viorica Dăncilă a declarat marţi că se va decide în forurile statutare ale PSD dacă se fac sau nu schimbări în structura de conducere a partidului şi a menţionat că nu este o variantă organizarea de alegeri anticipate. 

Întrebată înainte de şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD dacă vor fi făcute schimbări în structura de conducere a partidului, Dăncilă a răspuns: "Deciziile le luăm în cadrul forurilor statutare, după ce vom discuta cu toţi colegii. Nu sunt adapta ca decizia să fie luată doar de preşedintele partidului". 

Întrebată, de asemenea, dacă este posibil să fie organizate alegeri anticipate, premierul a spus: "Nu, nu este o variantă". 

Update: Preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat marţi că va propune în şedinţa Comitetului Executiv al partidului varianta organizării de alegeri anticipate şi că acest scrutin ar trebui să aibă loc cât mai repede. 

"Sub imperiul emoţiei sunt foarte mulţi oameni care fac declaraţii. Ceea ce cred eu este că noi, astăzi, trebuie să analizăm câteva ipoteze comportamentale ale PSD în perioada care urmează. Una dintre ipoteze este că PSD trebuie să rămână la guvernare în virtutea majorităţii pe care o are sau presupunem că mai există în acest moment. O altă ipoteză este că PSD trebuie să renunţe la guvernare, oferind această posibilitatea acelora care se erijează în câştigători, deşi a obţine 27% din voturi sau 23 sau 19 nu e chiar o ipostază de câştigător clar al alegerilor, care să stabilească guvernanţii, să stabilească majoritatea. Eu sunt adeptul celei de-a treia soluţii, în sensul că există un grad foarte mare de contestare din partea Opoziţiei, există o opoziţie netă şi făţişă a preşedintelui Iohannis faţă de guvernarea PSD, există şi un vot popular care, sigur, e greu să decelăm cu exactitate cât a fost dat pentru europarlamentare, cât a fost dat împotriva guvernării, cât a fost dat împotriva persoanei Dragnea. Şi atunci, pentru a lămuri lucrurile, eu cred că ar trebui să mergem către alegerile anticipate", a declarat Dumitru Buzatu înainte de şedinţa BPN al PSD, întrebat dacă social-democraţii ar trebuie să plece de la guvernare. 

El a adăugat că aceste alegeri ar trebui organizate "în cel mai rapid mod posibil, pentru a nu da posibilitatea acelora care, sigur, contestând vehement guvernarea PSD nu doresc cu adevărat să-şi asume sarcina de guvernanţi". 

"Este o ipoteză de lucru, o voi propune în CEx-ul de astăzi, ea trebuie supusă discuţiei şi vom vedea care este comportamentul majorităţii celor care fac parte din structura decizională", a spus Buzatu. 

Update. Codrin Ștefănescu, cel căruia mai mulți lideri ai PSD îi vor capul, cere un congres al partidului și își acuză colegii că nu sunt solidari cu social-democrații condamnați sau contestați.

„A fost o decizie politică. A fost oribil și a fost o zi foarte tristă pentru noi ieri, pentru întregul partid. Nu vreau să fiu surprins în perioada imediat următoare să aflu că există colegi care se vor delimita de el. M-am săturat să văd oameni care se delimitează de colegii noștri când sunt la ananghie, care se delimitează de Olguța Vasilescu că n-are cătușele la mâini, m-am săturat să văd colegi care se delimitează de Gheorghe Nichita când e condamnat, de Radu Mazăre, de Costică Niță. Eu vreau să fim solidari și să mergem mai departe pentru că, cu toată această înfrângere, ne-au votat foarte mulți români”. 

„Eu cred că e necesar să facem un congres în care să limpezim lucrurile în interiorul partidului. Să candideze cine vrea să candideze și delegații să voteze. Delegații fiind parlamentarii, senatori, deputați, primarii, viceprimarii, șefii de zonă, oamenii care au condus județele și s-au bătut zi și noapte în această campanie, cu toată această ură uriașă împotriva noastră. N-are nimeni niciun fel de vină, e o vină colectivă”, a declarat Codrin Ștefănescu.

Update: Primarul sectorului 3, Robert Negoiță, a făcut noi declarații dure despre soarta Guvernului. Negoiță e de părere că PSD ar trebui „să facă un pas în spate  fiindcă nu poți guverna cu 23%”. 

„Este mai mult decât evident că s-a greșit și s-a greșit grav. Nu am să repet ce am spus ieri pentru că nu e cazul. Dar dacă discutăm despre faptul că s-a greșit grav, asta înseamnă că greșelile trebuie îndreptate. Pe cale de cosecință, ce am spus ieri este suficient. După ce eu am făcut declarațiile, s-a întâmplat chestiunea cu arestarea și s-a interpretat că aș fi zis eu după. Nu, eu am zis înainte, nu aveam de unde știu eu ce o să se întâmple la Înalta Curte”. 

Rodica Nassar, propusă pentru funcția de secretal general PSD - SURSE

Update:  Preşedintele organizaţiei municipale PSD Bacău, Cosmin Necula, a cerut demisia guvernului ca urmare a pierderii alegerilor europarlamentare de către social-democraţi, considerând că rezultatul poate fi comparat cu cel al unor alegeri parlamentare. 

Cosmin Necula, care este şi primarul municipiului Bacău, a scris, pe pagina sa de Facebook, că PSD trebuie să treacă în opoziţie. 

"Am convingerea că România trebuie să aibă o opoziţie de stânga puternică. Însă, într-o opoziţie de stânga veritabilă nu îşi mai pot găsi locul Oprişani, Ştefăneşti şi Bădălăi! Rezumând, doamna Dăncilă, vă rog să vă daţi demisia! Doamnelor şi domnilor miniştri, vă rog să vă daţi demisiile! Astăzi, românii spun că PSD trebuie să fie în opoziţie', a scris Cosmin Necula. 

Preşedintele PSD Bacău a mai spus că, prin votul de duminică, "poporul a spus Partidului Social Democrat, suficient". 

"Este momentul să înţelegem mesajul pe care ni l-au transmis oamenii. Clar şi transparent, cetăţenii spun că noi trebuie să plecăm de la guvernare. Cred că este momentul să recunoaştem că acesta nu a fost un simplu vot, iar europarlamentarele din 2019 au echivalenţa unor alegeri parlamentare. Acest vot ne delegitimează pentru a conduce Guvernul României. Consider că, în actualul context european şi naţional, cei care au câştigat aceste alegeri trebuie să îşi asume guvernarea. Românii aşteaptă ca un nou guvern să rezolve problemele acestei ţări'', a declarat Cosmin Necula. 

În judeţul Bacău, PSD a câştigat alegerile cu 27,80%, fiind urmat de PNL cu 27,11% şi Alianţa 2020 USR PLUS cu 19,76%. Pe poziţia a patra s-a clasat Pro România cu 6,23%, urmat de PMP cu 5,40% şi ALDE cu 5,29%. 

În municipiul Bacău, alegerile au fost câştigate de Alianţa 2020 USR PLUS cu 30,33%. Pe poziţia a doua s-a clasat PNL cu 22,14%, în timp ce PSD ocupă poziţia a treia cu 18,92%. 

Apropiaţii lui Liviu Dragnea au zilele numărate în PSD. Soarta lui Codrin Ştefănescu şi a lui Mircea Drăghici s-ar putea decide astăzi. 

Liderii PSD se reunesc, diseară în Comitetul Executiv, o sedinta care se anunta a fi extrem de tensionata. 

Surse politice sustin că Viorica Dăncilă va veni şi cu propuneri de miniştri în locul interimarilor, pe care să le trimită la Cotroceni.

Va avea loc și ședința de la ora 11, e o ședință a Biroului Permanent Național, o ședință care va convoca Comitetul Executiv pentru ora 18. Vor fi discuții atât la ora 11, când vor veni liderii partidului, dar și discuții importante de la ora 18 fiindcă atunci toți membrii CEx vor veni în București pentru a discuta soarta PSD. 

 

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close