Antena 3 CNN Economic ANAF: Zece dintre bogaţii României au venituri nedeclarate de 87 milioane de lei

ANAF: Zece dintre bogaţii României au venituri nedeclarate de 87 milioane de lei

ANAF: Zece dintre bogaţii României au venituri nedeclarate de 87 milioane de lei
23 Noi 2015   •   10:45

Primele zece persoane fizice din grupul celor 336 cu averi mari, de peste 20 milioane euro, identificate şi verificate de ANAF au realizat în anul 2011 venituri nedeclarate de 86,9 milioane lei, pentru care trebuie să plătească un impozit de circa 14 milioane lei, a anunţat luni autoritatea.
   
"În anul 2015 au fost finalizate verificările fiscale în cazul primelor 10 persoane din grupul PFAM care este format din 336 persoane, asupra cărora se fac analize şi verificări privind riscurile fiscale şi se aplică programe de conformare", se arată într-un comunicat al ANAF.
   
Din suma totală, veniturile nedeclarate cu sursă neidentificată au reprezentat 23,77 milioane lei, pentru care persoanele fizice datorează un impozit pe venit suplimentar de 3,8 milioane lei şi penalităţi de întârziere şi dobânzi de circa 2,44 milioane lei.
   
Veniturile cu sursă identificată au totalizat 63,17 milioane lei. Pentru acestea, cei verificaţi trebuie să achite 10,1 milioane lei impozit pe venit suplimentar, iar dobânzile şi penalităţile de întârziere sunt în curs de calculare.
   
Fiscul precizează că a analizat, pentru aceste zece persoane, operaţiunile desfăşurate prin peste 480 de conturi bancare (peste 100.000 de tranzacţii) transmise de instituţiile de credit, operaţiuni desfăşurate de persoanele fizice cu peste 120 de societăţi comerciale (peste 10.000 de operaţiuni). Totodată, au fost prelucrate informaţii privind deţinerile patrimoniale primite de la peste 100 de autorităţi ale administraţiei publice locale (servicii de impozite şi taxe locale).

"Mare parte dintre activităţile şi tranzacţiile verificate presupun analize complexe: activităţi investituţionale diverse, tranzacţii cu instrumente financiare pe pieţele interne şi internaţionale, tranzacţii disimulate sau artificiale, multiple operaţiuni cu numerar, inclusiv de valori semnificative, pentru care au fost prezentate informaţii neclare, insuficiente sau contradictorii (aspect datorat reticen?ei contribuabililor de a furniza astfel de informaţii)", se mai arată în comunicat.

Verificările fiscale prealabile documentare (VFPD), din cadrul programul de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari, de peste 20 milioane de euro, au fost declanţate în anul 2013. Anul trecut, Fiscul a iniţiat verificări fiscale la persoanele fizice pentru care s-a constatat cu ocazia VFPD îndeplinirea condiţiilor legale privind diferenţa semnificativă între veniturile estimate pe baza situaţiei fiscale personale şi cele declarate organelor fiscale.
 

×
Subiecte în articol: ANAF
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close