Antena 3 CNN Economic Avem salarii mici, dar călătorim la preţuri de lux. Câţi bani dau românii pe transport, comparativ cu ceilalţi europeni

Avem salarii mici, dar călătorim la preţuri de lux. Câţi bani dau românii pe transport, comparativ cu ceilalţi europeni

Avem salarii mici, dar călătorim la preţuri de lux. Câţi bani dau românii pe transport, comparativ cu ceilalţi europeni
Sursa foto: Foto: Agerpres
27 Aug 2014   •   12:18

La noi, o călătorie cu trenul e, pentru mulţi, un lux. Statistica arată că după cheltuielile cu mâncarea şi întreţinerea casei, cele legate de transport ne consumă mare parte din buget.

Totuşi, dacă facem o comparaţie între preţurile de la noi şi cele din Vestul Europei, vedem o altă realitate.

Transportul în comun din România e unul dintre cele mai ieftine de pe continent.


Pentru o călătorie de 100 de kilometri cu trenul sau cu autobuzul, românii plătesc în medie 4,3, respectiv 4,5 euro. Cu astfel de tarife ne poziţionăm pe locul 15 la nivel european, într-un index al costurilor mici. Tarife mai scăzute decât la noi găsim în Spania, Polonia sau Letonia, ţări unde salariul mediu este semnificativ mai mare decât în România.

Dacă la noi suta de kilometri cu autocarul costă în medie 4,5 euro, în Germania costă doar 3,8 euro, iar în Polonia - 4,4 euro. Totuşi, dacă raportăm preţurile biletelor de tren şi de autobuz din România, cu salariile, vom constata ca avem sunt dintre cele mai mari.

La noi salariul mediu e de doar 300 de euro, în vreme ce în Germania e de 3.500 euro.

Dacă mergi cu familia, 4 persoane la mare, pe ruta Cluj-Constanţa, un drum de  670 de kilometri cu trenul, te costă dus-intors aproape un salariu de 1000 lei, adică peste 200 de euro. În plus, faci 14 ore. În Germania, distanţa Munchen-Hamburg, de 650 km, e parcursă cu trenul în doar 5 ore. Iar biletele pentru 4 persoane costă 120 de euro, adică puţin peste 600 de lei.

Indexul preţurilor pentru transportul în comun la nivel european scoate la iveală şi extremele. Cea mai scumpă călătorie cu avionul (104 euro/100 km) se face în Finlanda, iar cea mai ieftină (9,9 euro/100 km) în Spania.
 
Cea mai scumpă călătorie cu autocarul (21 euro/100 km) se face în Olanda, iar cea mai ieftină (2,3 euro/100 km) în Ucraina. Cea mai scumpă călătorie cu trenul (28,8 euro/100 km) se face în Elveţia, iar cea mai ieftină (2,1 euro/100 km) în Ucraina.
 

×
Subiecte în articol: transport in comun
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close