Antena 3 CNN Economic Bâlbâiala Guvernului poate duce la scăderi de salarii. Salarii mai mici cu până la 22% pentru milioane de români. Vasilescu: „Salariile nu scad, dimpotrivă!”

Bâlbâiala Guvernului poate duce la scăderi de salarii. Salarii mai mici cu până la 22% pentru milioane de români. Vasilescu: „Salariile nu scad, dimpotrivă!”

Bâlbâiala Guvernului poate duce la scăderi de salarii. Salarii mai mici cu până la 22% pentru milioane de români. Vasilescu: „Salariile nu scad, dimpotrivă!”
Sursa foto: Foto: Agerpres
28 Iul 2017   •   14:27

Măsura anunţată de Ministerul de Finanţe, conform cărora contribuţiile sociale vor fi trecute exclusiv în sarcina salariatului, ar putea genera situaţii în care angajaţii vor avea un salariu net mai mic decât în prezent cu circa 22%, spune Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

Guvernul nu are cum să garanteze că salariile nu vor scădea odată cu trecerea plăţii contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor. Dacă în mediul bugetar acest lucru se poate regla, nimeni nu îi poate obliga pe patroni să crească lefurile cu procentul pe care angajaţii îl vor plăti la stat.

Sindicatele au avertizat că, în acest moment, lipsa de explicaţii clare din partea autorităţilor crează confuzie majoră în domeniu. În plus, atât patronatele, cât şi sindicatele se opun noilor impozite aplicate contractelor part-time. 

Tudose tranșează problema CAS/CASS: Cât sunt eu premier, rămâne cum am stabilit

Miercuri, prim-ministrul Mihai Tudose a declarat că, atât timp cât va ocupa funcţia de şef al Executivului, măsura privind trecerea obligaţiei plăţii CAS şi CASS din sarcina angajatorului în sarcina angajatului nu va fi aplicată.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a respins, într-o intervenție telefonică la Antena 3, toate supozițiile legate de scăderile salariale, în contextul trecerii contribuțiilor sociale în sarcina angajatului.

”Salariile nu scad, dimpotrivă. Prin legea salarizării bugetare, toate salariile din sectorul bugetar cresc cu 25 la sută. Și dacă se trec aceste contribuții de la angajator în sarcina angajatului, scade impozitul de la 16 la 10 la sută, iar contribuțiile de la 39,25 la 35 la sută. Dacă angajatorul din mediul privat nu mai pune niciun leu în plus la ceea ce plătește la ora actuală, netul angajatului crește cu 17 la sută”, a spus Olguța Vasilescu, la Antena 3.

Citește și: Reacția lui Victor Ponta în problema CAS/CASS.


 

 

×
Subiecte în articol: Olguta Vasilescu
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close