Antena 3 CNN Economic Banci Guvernatorul Băncii Centrale din Islanda, forţat să îşi dea demisia

Guvernatorul Băncii Centrale din Islanda, forţat să îşi dea demisia

Guvernatorul Băncii Centrale din Islanda, forţat să îşi dea demisia
Sursa foto: islanda
27 Feb 2009   •   16:21

Svein Harald Oeygard, un economist norvegian a fost numit guvernator al bancii centrale din Islanda, după ce fostul premier David Oddsson, despre care se crede că este responsabil de falimentul ţării, a fost obligat să îşi dea demisia, a declarat vineri primul ministru islandez Johanna Sigurdardottir, citat de AFP. Autorităţile islandeze au încercat să îl constrângă pe căi legale pe David Oddsson să demisioneze din funcţia de guvernator, pentru ca economia să se redreseze.
Parlamentul a adoptat de curând o lege care schimbă modul de guvernare a instituţiei, deci Oddsson putea fi determinat să îşi dea demisia, în ciuda refuzurilor sale..
La 1 februarie, odată cu formarea noului guvern islandez, prima promisiune a proaspăt alesului premier a fost aceea de a-l demite pe guvernator. Acesta ar fi vinovat de construirea unui sistem financiar neregularizat, care s-a dovedit ineficient şi slab în faţa crizei.
Potivit unui sondaj loc, 90% din islandezi nu mai aveau încredere în Banca Centrală din cauza guvernatorului care o conducea.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Islanda
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close