Antena 3 CNN Economic Banci Salariile din domeniul bancar au crescut cu 16%, în ciuda crizei

Salariile din domeniul bancar au crescut cu 16%, în ciuda crizei

Salariile din domeniul bancar au crescut cu 16%, în ciuda crizei
Sursa foto: bancheri
05 Iun 2009   •   10:11

Bancherii sunt darnici cu angajaţii, chiar şi în perioadă de criză, când au înregistrat pierderi de zeci de milioane de euro, numai în primele trei luni ale acestui an. În aprilie, salariul mediu net din sistemul bancar a crescut cu 16%, faţă de cel din martie şi a ajuns la aproape 1.000 de euro, scriu jurnaliştii de la Gândul. Reprezentanţii instituţilor bancare spun că majorarea nu este una semnificativă.

Angajaţii care lucrează în intermedieri financiare au beneficiat de o creştere a salariului de 16,7%. Sunt urmaţi îndeaproape de cei din sectorul energetic, de angajaţii din producţia şi distribuţia de gaze naturale şi curent electric, conform Institutului Naţional de Statistică.

Creşterea se datorează primelor acordate angajaţilor cu ocazia sărbătorilor pascale şi a acordării de sume din profitul net. Cu toate acestea, creşterea este una nejustificată cu atât mai mult cu cât în perioada similară a anului trecut, majorarea salarilor angajaţilor din instituţile bancare a fost de numai 4,6%, cu tot cu primele de Paşte şi celelalte bonusuri.

Reprezentanţii din sistemul bancar spun că majorarea este de doar 10-11% şi o pun pe seama profiturilor record încasate de bănci anul trecut.

Acestea au înregistrat în 2008 un profit net de peste 1,2 miliarde de euro, în creştere cu 67% faţă de cel din 2007. Astfel, 2008 a devenit cel mai profitabil an pentru bancheri din 1990 până în prezent.

Chiar şi în aceste condiţii, băncile româneşti au înregistrat pierderi de circa 50 de milioane de euro, numai în primele trei luni ale acestui an.

Antena 3

×
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close