Antena 3 CNN Economic Biz News Analiză Moody's privind ratingul României. Rolul jucat de creşterea economică, consolidarea fiscală şi datoria guvernamentală redusă

Analiză Moody's privind ratingul României. Rolul jucat de creşterea economică, consolidarea fiscală şi datoria guvernamentală redusă

Analiză Moody's privind ratingul României. Rolul jucat de creşterea economică, consolidarea fiscală şi datoria guvernamentală redusă
Sursa foto: Foto: rfi.ro
20 Oct 2015   •   20:34

Perspectivele promițătoare de creștere pe termen mediu, nivelul redus al datoriei guvernamentale și reducerea deficitului fiscal susțin ratingul 'Baa3', cu perspectivă stabilă, atribuit României și contracarează provocările precum calitatea slabă a activelor din sistemul bancar, nivelul ridicat al datoriei externe, performanțele slabe în domeniul investițiilor publice și performanțele companiilor de stat, se arată într-o analiză realizată de agenția de evaluare financiară Moody's, potrivit Agerpres.

Potrivit Moody's, ratingul 'Baa3' atribuit României este susținut de scorul 'ridicat' de care beneficiază la capitolul soliditate fiscală. Deși datoria guvernamentală s-a triplat după 2008 până la 39,9% din PIB în 2014, este totuși la un nivel similar cu cea al țărilor care beneficiază de un rating similar. În plus, soliditatea fiscală a beneficiat de pe urma reducerii deficitului bugetar la 1,5% din PIB în 2014, de la 8,9% din PIB în 2009.

'Ne așteptăm ca deficitul fiscal să rămână stabil la 1,5% din PIB în 2015, eforturile guvernului de reducere a taxelor urmând să fie compensate prin măsuri la capitolul cheltuieli. Cu toate acestea, ne așteptăm ca, în 2016, combinația dintre reducerea TVA și presiunile pentru creșterea salariilor în sectorul public să ducă la un deficit mai mare de 2,1% din PIB', se arată în raportul Moody's.

Soliditatea economică a României este apreciată ca fiind 'moderată' potrivit metodologiei Moody's, având în vedere atât creșterea susținută și avantajele pe latura competitivității de care beneficiază România de pe urma integrării cu țările mai avansate din Uniunea Europeană cât și provocările care decurg de pe urma volatilității cererii provenite de la partenerii comerciali din UE.

'Ne așteptăm ca avansul economic să fie susținut de revenirea producției industriale și cererii interne, dar constrâns de cererea limitată venită din partea principalilor parteneri comerciali ai României din zona euro. Creșterea PIB-ului este puțin probabil să revină la nivelul de dinaintea crizei, având în vedere că o parte din condițiile excepționale care au dus la creșterea semnificativă din ultimul deceniu, precum creșterea rapidă a creditului domestic datorită condițiilor relaxante de pe piața globală a creditului, nu vor mai reveni', se menționează în analiza agenției de evaluare.

Soliditatea instituțională a României este evaluată ca fiind una 'ridicată'
, reflectând îmbunătățirea scorurilor în analizele Băncii Mondiale referitoare la eficiența guvernamentală, statul de drept și controlul corupției. Deși instituțiile românești sunt mai slabe decât media UE, capacitatea instituțională s-a îmbunătățit odată cu aderarea la UE.

În opinia Moody's, vulnerabilitatea României la evenimente de risc este una 'scăzută' deoarece există un risc redus ca turbulențele politice să afecteze predictibilitatea politicilor. 'Tensiunile periodice dintre președinte și premier precum și în interiorul coaliției sunt, în opinia noastră, puțin probabile să reducă impulsul reformelor,' se mai arată în raportul Moody's.

România beneficiază de un rating 'Baa3' din partea Moody's și de un calificativ 'BBB minus' de la Standard & Poor's și Fitch.

 

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close