Antena 3 CNN Economic Biz News Cine este ROMÂNUL care are 800 de MILIOANE de dolari ascunse în conturile din Elveţia. "Este din Piatra Neamţ"

Cine este ROMÂNUL care are 800 de MILIOANE de dolari ascunse în conturile din Elveţia. "Este din Piatra Neamţ"

Cine este ROMÂNUL care are 800 de MILIOANE de dolari ascunse în conturile din Elveţia. "Este din Piatra Neamţ"
de O.P.    |    19 Feb 2015   •   10:53

Scandalul Swissleaks a scos la iveală că bogaţii lumii se adăpostesc în paradisuri fiscale, feriţi de volatilitatea pieţei financiare. Unul din numele care apare pe lista publicată este cel al unui român. Acesta ar deţine în conturile din banca elveţiană peste 800 de milioane de dolari.

Numele lui este Marcel Adams, un bătrân care este stabilit în Canada în prezent, dar care s-a născut în anul 1920 în Piatra Neamţ, România. Marcel Adams se trage dintr-o familie de evrei, care se ocupa cu negustoria - tatăl său deţinea o pielărie.

Viaţa milionarului român a fost şi subiect de documentar: „This is my story” („Aceasta este povestea mea”), pe cunoscuta melodie a lui Frank Sinatra „My Way”. La momentul documentării (2010), Marcel Adams împlinise 90 de ani, şi se mândrea cu cei patru copii (doi băieţi - Julian şi Sylvan, şi două fete Linda şi Liora) şi cu 11 nepoţi.



În documentar, Marcel povesteşte cu plăcere despre vremea copilăriei petrecută în România şi despre munca pe care o făcea alături de tatăl său în atelierul de pielărie: "Discuţiile pe care le purtam adesea cu părinţii mei nu erau despre subiecte culturale. Nu ştiam cine e Shakespeare, dar subiectul pe care îl dezbăteam era acelaşi: cum să facem să ne înmulţim banii".

Pe când avea 31 de ani, Marcel a plecat din România şi a emigrat în Canada, acolo unde a început o viaţă nouă.

Revista Forbes îl prezintă pe Marcel ca unul din cei mai mari latifundiari: are 800 de hectare (8 milioane de metri pătraţi) şi multe alte bunuri, iar averea sa se ridică la 1,3 miliarde de dolari.

Documentele interne ale HSBC, cunoscute ca SwissLeaks2, arătau că în 2006 şi 2007 Sylvan Adams (unul din băieţii milionarului) deţinea un cont uriaş, de peste 800 de milioane de dolari americani.

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close