Antena 3 CNN Economic Biz News Daily Income: Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, despre dezechilibrele existente pe piaţa petrolieră. CAUZE şi EFECTE

Daily Income: Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, despre dezechilibrele existente pe piaţa petrolieră. CAUZE şi EFECTE

Daily Income: Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, despre dezechilibrele existente pe piaţa petrolieră. CAUZE şi EFECTE
29 Ian 2015   •   10:19

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Europene pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Energie, a comentat, în ediţia de joi a emisiunii "Daily Income", dezechilibrele existente pe piaţa ţiţeiului, dezechilibre care se văd inclusiv în preţul carburanţilor la pompă.

"Preţul barilului de petrol a scăzut cu mai mult de 50 la sută. Asta înseamnă o scădere la pompă (a combustibililor - n.r.), în cazul unei ţări ca România, de aproximativ 25 la sută", a afirmat fostul ministru.

Răzvan Nicolescu a arătat că principala cauză a acestei scăderi "este producţia oarecum record înregistrată în SUA", fiind vorba despre o producţie de ţitei din surse neconvenţionale, precum petrolul de şist, căreia i se adaugă producţiile "neaşteptat de mari" din Irak şi Libia.

"Au ajuns să aibă o producţie, pe zi, de 4 milioane de barili. Undeva de 40 de ori mai mult decât România. Este o producţie importantă care a schimbat puţin rolul pe care OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol - n.r.) îl avea înainte în fixarea preţurilor", a afirmat Nicolescu.

Răzvan Nicolescu a subliniat că, cel mai probabil, tocmai în anul 2020 va avea loc o posibilă revenire a preţului pentru barilul de petrol.

COTATIA PETROLULUI SI PRETUL LA POMPĂ
Baril Brent: 115$ iunie 2014, sub 50$ acum
1.) Activitate economica scazuta, cerere mica
2.) Irak + Libia 4mil. B/zi
3.) US / RUS - crestere productie
4.) SAU: 10mil. B/zi (30% din OPEC)
5.) SAU: 900 mld. B rezerva (lim.6$/B)
    sursa: Income


PRETUL RISCANT AL PETROLULUI
Exporturi Rusia: 70% petrol si gaze
Buget Rusia: +50% din petrol si gaze
Baril Brent: 06.2014-115 USD, 01.2015-sub 50 USD
Rubla -45% in 2014 (90 mld. USD cheltuiti)
Cost petrol: 80 USD/baril & 100 USD break-even bugetar
Supraproductie petrol vs. pret gaze naturale
    sursa: Income

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close