Antena 3 CNN Economic Biz News Grecia, "călcâiul lui Ahile" al Europei. Ce se întâmplă în UE din cauza instabilităţii. Efectele vor fi greu de remediat

Grecia, "călcâiul lui Ahile" al Europei. Ce se întâmplă în UE din cauza instabilităţii. Efectele vor fi greu de remediat

Grecia, "călcâiul lui Ahile" al Europei. Ce se întâmplă în UE din cauza instabilităţii. Efectele vor fi greu de remediat
de O.P.    |    29 Ian 2015   •   09:42

Agenția de evaluare financiară Standard & Poor's a amenințat miercuri că va retrograda ratingul "B" al Greciei de la stabil la negativ în principal din cauza incertitudinii politice actuale, transmite AFP.

"Anumite politici economice și bugetare promovate de noul guvern recent ales în Grecia, condus de partidul de stânga Syriza, sunt incompatibile cu cadrul politic negociat între guvernul precedent și finanțatorii oficiali" ai țării, a motivat Standard & Poor's într-un comunicat.

"Respectăm votul universal din Grecia, însă și Grecia trebuie să îi respecte pe ceilalți, opinia publică și parlamentarii din restul Europei", a declarat Jean-Claude Juncker, după preluarea puterii la Atena de către partidul stângii radicale, Syriza.

"Sunt posibile unele aranjamente, dar acestea nu vor modifica fundamental ceea ce este în aplicare", a fost el de părere, cu o zi înainte de vizita pe care șeful miniștrilor de finanțe din zona euro, olandezul Jeroen Dijsselbloem, o va efectua vineri în capitala elenă.

"Nu se pune problema anulării datoriei Greciei. Celelalte țări din zona euro nu vor accepta acest lucru", a atras atenția președintele Comisiei Europene.

Jean-Claude Juncker a adăugat că a discutat cu noul premier grec, Alexis Tsipras, chiar luni, la o zi după victoria acestuia în alegerile legislative.

"Mi-a spus că nu se consideră un pericol, ci o provocare pentru Europa. La care i-a răspuns că Europa nu este un pericol pentru Grecia, ci o provocare", a povestit el.

"Alexis Tsipras jură că Grecia nu va mai accepta austeritatea. Țările din zona euro îi răspund că nu vor mai exista credite dacă Grecia își încalcă angajamentele", a adăugat Jean-Claude Juncker, pledând pentru ca "Grecia să fie un actor constructiv" în zona euro și în UE.

×
Subiecte în articol: Grecia alegeri parlamentare
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close