Antena 3 CNN Economic Biz News În România un km de autostradă costă 23 de MILIOANE de euro. Suntem pe primul loc în Europa la costul de construcţie al autostrăzilor

În România un km de autostradă costă 23 de MILIOANE de euro. Suntem pe primul loc în Europa la costul de construcţie al autostrăzilor

În România un km de autostradă costă 23 de MILIOANE de euro. Suntem pe primul loc în Europa la costul de construcţie al autostrăzilor
de O.P.    |    03 Dec 2013   •   05:30

Ocupăm locul întâi în Europa în ceea ce priveşte costul de construcţie a unei autostrăzi, în schimb stăm bine la capitolul de reţea de cale ferată. Suntem pe locul şapte, dar asta nu ne ajută la nimic.

Stăm cel mai prost din Europa la capitolul reţea de autostrăzi. Suntem pe ultimul loc, cu doar 548 de kilometri. Primul loc în Europa îl ocupă
Spania, cu peste 16 mii de kilometri de autostrăzi.

Stăm însă cel mai bine, între ghilimele, la costul de construcţie a unei autostrăzi din Europa. Adică suntem fruntaşi, avem cel mai scump kilometru de autostradă, acesta ajungând şi la 23 de milioane de euro. Bulgarii au fost de zece ori mai eficienţi. Au reuşit să construiască cea mai ieftină autostradă, cu doar 2 milioane de euro pe kilometru.

În ceea ce priveşte reţeaua de cale ferată putem să mai ieşim puţin cu capul din pământ. Suntem pe locul 7 în Europa, cu aproape 10.800 de kilometri. Primul îl ocupă Germania, cu 42 de mii de kilometri de căi ferate.

Nu stăm rău nici la capitolul lungimii căilor navigabile. Din 196 de ţări ne clasăm pe locul 46, cu 1.732 de milometri. Pe primul loc este China, cu 110 mii de kilometri.

Cele 45 de aeroporturi din România ne situează pe locul 97 în lume. Cum era de aşteptat, SUA domină topul la acest capitol. Pentru fiecare aeroport de-al nostru, americanii au 300. În total 13.500.

La Otopeni, aeroportul Henry Coandă, situat pe locul 59 în lume, primeste 7 milioane de pasageri pe an adică o zecime din traficul anual al celui mai mare aeroport din lume, Heathrow din Londra.

×
Subiecte în articol: autostrazi infrastructura drumuri
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close