x close

Fii alături de noi!

Cum s-a modificat legea dării în plată

de G.S.   •   29 Ian 2016   •   10:02
Legea dării în plată, prin care datornicii pot scăpa de datorie dacă dau casa băncii, a fost revizuită. Iniţiatorii legii au anunţat că va reintra în dezbatere în Parlament. 
 
În noua formă a legii, vor scăpa de datorie după ce vor da casa băncii doar cei care au luat un împrumut în scop personal, nu şi cei care se ocupă de dezvoltare imobiliară. Chiar şi aşa, bancherii sunt nemulţumiţi. 
 
Legea va intra în dezbatere în Parlament săptămâna viitoare.
 
Parlamentarul Daniel Zamfir, iniţiatorul legii, a fost invitatul lui Adrian Măniuţiu, în ediţia de vineri a emisiunii Daily Income, unde a explicat ce s-a schimbat în lege şi ce şi-a dorit din acest proiect. 
 
"Principiul legii, care este unul corect - de împărţire al riscului între client şi bancă, rămâne neschimbat. Am modificat, la articolul 1, aşa cum spunea şi preşedintele, că terminologia este vagă, am schimbat terminologia din 'persoanză fizică' în 'consumator'. De la aplicarea legii sunt excluşi profesioniştii, persoanele fizice care iau credite pentru afaceri. 
 
Legea ii priveşte şi pe cei care au luat credite cu ipotecă. Credite de nevoi personale cu ipotecă şi credite ipotecare. Săptămâna viitoare intră în Parlament, la comisiile din Senat. 
 
Mai e vorba despre modificarea termenului de notificare, erau 15 zile termen în care cetăţenii puteau să anunţe banca să facă darea în plată. Termenul a fost prelungit la 30 de zile, tocmai pentru a da posibilitatea băncii şi clientului să ajungă la un acord.
 
Ăsta este efectul pe care îl doresc - puterea de negociere între om şi bancă. De ce să îşi dea casa? A plătit omul un avans, a plătit rate şapte, opt ani. E rost de negociere, nu să piardă clientul casa şi banca să piardă bani prin operaţiuni cu recuperatori."
 
Carmen Avram, premiată pentru întreaga carieră

Carmen Avram, premiată pentru întreaga carieră

Echipa În Premieră a demonstrat de nenumărate de ori un profesionalism rar în România și acest lucru se vede și în premiile pe care echipa le-a adunat în decursul anilor, în...

poza

Show

Jean-Claude Van Damme, ieşire nervoasă în timpul unui interviu. Nimeni nu s-a aşteptat la aşa ceva - VIDEO

Jean-Claude Van Damme a avut un exces de furie în timpul unui interviu acordat pentru un post televiziune australian, după o serie de întrebări ce l-au deranjat, inclusiv una despre fosta lui aventură cu...

30 Iul 2016  •  16:47

sati