Antena 3 CNN Economic Biz News Planul URIAŞ al Moscovei în domeniul energiei. Ce visează Vladimir Putin

Planul URIAŞ al Moscovei în domeniul energiei. Ce visează Vladimir Putin

Planul URIAŞ al Moscovei în domeniul energiei. Ce visează Vladimir Putin
de O.P.    |    02 Iun 2014   •   07:27

După acordul-mamut pe 30 de ani de livrare de gaz către China, încheiat recent, Rusia aşteaptă o nouă oportunitate în domeniul energiei: un proiect de construcţie a unui gazoduct între Japonia şi insula Sahalin, care ar putea costa 6 mld. dolari şi să fie finalizat în cinci ani.

Planul, care va fi înaintat în iunie premierului Shinzo Abe, înainte de vizita de la toamnă a liderului rus Vladimir Putin în Japonia, datează de aproape zece ani, însă a fost resuscitat de un grup de parlamentari niponi ca soluţie alternativă de procurare a energiei, după ce industria nucleară a ţării a fost paralizată în urma dezastrului de la Fukushima.

Până atunci, Moscova şi-a împlinit un alt vis vechi, acela de a oficializa proiectul Uniunii Economice Eurasiatice, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015. Uniunea, care dă undă verde integrării economice şi uniunii vamale între ţările participante, cuprinde Rusia, Belarus şi Kazahstan, cu perspectiva ca Armenia şi Kîrgîzstanul să se alăture în curând - până la 15 iunie Armenia, iar până la finele anului, Kîrgîzstanul.

Proiectul nu este nou, fiind format pe structura Comunităţii Economice Eurasiatice, creată de state ale Comunităţii Statelor Independente (CSI, moştenitoarea URSS) în anii '90, însă acum integrarea economică va trece la un nivel superior.

 

×
Subiecte în articol: Rusia japonia China
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close