Antena 3 CNN Economic Biz News Rusia ar putea intra în recesiune în 2015, în cazul în care preţul petrolului coboară sub 60 dolari pe baril

Rusia ar putea intra în recesiune în 2015, în cazul în care preţul petrolului coboară sub 60 dolari pe baril

Rusia ar putea intra în recesiune în 2015, în cazul în care  preţul petrolului coboară sub 60 dolari pe baril
Sursa foto: Foto: www.jamestown.or
18 Noi 2014   •   17:23

Economia Rusiei ar putea intra în recesiune anul viitor, dacă preţul petrolului coboară sub 60 dolari pe baril şi dacă SUA şi aliaţii acestora decid să înăsprească sancţiunile economice, a declarat ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, citat de Bloomberg.

Preţul petrolului Brent, de referinţă pentru bursa londoneză, a scăzut marţi pentru a doua şedinţă consecutiv, la 79,05 dolari pe baril.

"Recesiunea va fi inevitabilă dacă situaţia se deteriorează. Dacă preţul petrolului scade sub 60 dolari, economia se va contracta", a spus ministrul rus.

Potrivit lui Siluanov, o eventuală recesiune se va reflecta şi într-o schimbare de strategie privind politicile fiscale din Rusia.

"Va trebui să avem o abordare mai strictă în privinţa bugetului şi să utilizăm toate instrumentele de care dispunem pentru combatarea crizei. Strategia bugetară va fi revizuită, la fel şi priorităţile", a declarat ministrul.

Deşi nu exclude o cotaţie a petrolului de 60 dolari pe baril în 2015, Siluanov estimează că va fi o situaţie temporară, preţul petrolului urmând să fluctueze, cel mai probabil, între 80 şi 90 dolari pe baril.

Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că ţara sa se pregăteşte pentru posibilitatea ca preţul petrolului să scadă "catastrofic" în viitorul apropiat.

Creşterea economică a Rusiei a încetinit în iulie-septembrie pentru al treilea trimestru consecutiv, fiind cea mai lentă după contracţia consemnată în 2009 din cauza crizei financiare înternaţionale.

Banca Rusiei a avertizat recent că economia rusă ar putea stagana anul viitor.


 

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close