Antena 3 CNN Economic Biz News Toamna se numără scumpirile. Prognoza guvernatorului Isărescu: "La toamnă vom asista la majorări de preţuri în lanţ"

Toamna se numără scumpirile. Prognoza guvernatorului Isărescu: "La toamnă vom asista la majorări de preţuri în lanţ"

Toamna se numără scumpirile. Prognoza guvernatorului Isărescu: "La toamnă vom asista la majorări de preţuri în lanţ"
Sursa foto: Foto: Mediafax
de O.P.    |    07 Aug 2012   •   05:53

Tot guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, atrage atenţia că ne aşteaptă un nou val de scumpiri la mâncare care vor afecta si mai mult traiul românilor. Seceta din ţara noastră şi cotaţiile tot mai mari ale cerealelor vor duce la creştea preţurilor. Majorările cele mai mari se vor înregistra la pâine, carne şi produse lactate.

Preţurile de la tarabe prevestesc, însă, un val de scumpiri. În plin sezon, unele legume costă dublu în comparaţie cu anul trecut. Pe un kilogram de roşii dai 3 lei faţă de un leu şi jumătate, în august 2011.

Şi producţia de grâu a fost cu 40 la sută mai mică faţă de anul trecut. La floarea-soarelui, situaţia este aproape aceeaşi. Şi nu e numai problema României.

"Avem aici un risc major de creştere a preţurilor derivat din exterior. Preturile produselor agricole si cele interne ale alimentelor datorita conditiilor climaterice care nu sunt favorabile", a declarat Isărescu.

Cu toate acestea, Banca Naţională a hotărât să menţină prognoza de inflaţie pentru sfârşitul acestui an la 3,2 la sută.

×
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România
x close