Antena 3 CNN Actualitate Media Război pe Twitter împotriva Statului Islamic

Război pe Twitter împotriva Statului Islamic

Război pe Twitter împotriva Statului Islamic
Sursa foto: Foto: lockerdome.com
29 Ian 2015   •   09:13

Războiul împotriva grupului Statul Islamic (SI) trece şi prin reţeaua americană de socializare Twitter, care a suspendat aproape 18.000 de conturi legate de SI din toamna anului 2014, potrivit depoziţiei unui expert american în faţa unei comisii a Congresului, citat de AFP.

'800 de conturi confirmate ale susţinătorilor SI au fost suspendate între toamna 2014 şi ianuarie 2015, dar aceasta nu este decât partea vizibilă a aisbergului pentru că noi am identificat de asemenea 18.000 de conturi legate de reţeaua SI, suspendate cam în aceeași perioadă', a declarat J.M.Berger, specialist al institutului Brookings în terorism islamic.

'Conturile cele mai active şi cele mai virale' sunt 'cele mai vizate' pe Twitter, a explicat el în cursul audierii sale marţi, estimând că presiunea exercitată asupra conturilor Twitter legate de SI 'se apropie de un nivel bun'.

Suspendarea conturilor celor mai active permite contracararea strategiei de comunicare a grupului jihadist, iar supravegherea online a conturilor mai puţin active permite serviciilor de informaţii occidentale să le utilizeze ca surse pentru colectarea de date, a explicat el.

Berger a mai indicat că pregătește un studiu despre utilizarea Twitter de către SI, comanditat de Google Ideas, care ar urma să fie publicat în martie.

Potrivit expertului, Twitter adoptase iniţial o 'abordare extrem de permisivă' a conturilor legate de SI, dar ulterior a început să-şi înăsprească atitudinea 'chiar înainte' ca SI să difuzeze înregistrarea video a decapitării jurnalistului american James Foley, în august 2014.

Peste 45.000 de conturi Twitter legate de SI au fost identificate de Berger în cadrul studiului său.

Şi în Franţa, guvernul a lansat online — miercuri — un site specializat, destinat să lupte împotriva propagandei jihadiste pe internet, propunând explicaţii şi piste de deradicalizare.

 

×
Subiecte în articol: Twitter statul islamic
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close