Antena 3 CNN Economic Biz News Proteste violente în Europa faţă de măsurile de austeritate

Proteste violente în Europa faţă de măsurile de austeritate

Proteste violente în Europa faţă de măsurile de austeritate
29 Iun 2010   •   19:37

Mai multe persoane care participau la greva generală din Grecia au fost rănite după ce protestatari s-au luat la bătaie cu forţele de ordine. Probleme au fost şi în oraşul Bilbao din Spania. Poliţia a intervenit în forţă după ce manifestanţii au încercat să-i oblige pe patroni să-şi închisă magazinele şi să se alăture grevei generale.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi bastoane de cauciuc pentru a ţine sub control mai mulţi manifestanţi care au devenit violenţi în timp ce protestau în centrul Atenei. Anarhiştii eleni au atacat forţele de ordine cu pietre şi bâte şi după ce au fost respinşi de poliţie au început să se bată între ei.

A cincea grevă generală din acest an a atras peste 10 mii de oameni şi a paralizat transporturile, spitalele, turismul şi alte servicii. Zeci de curse aeriene şi feroviare au fost anulate dar traficul internaţional nu are de suferit din moment ce controlorii aerieni nu s-au alăturat protestului.

"Vor să ne pună în cămăşi de forţă ca să muncim pe gratis toată viaţa ca unii să facă avere şi să se îmbogăţească pe seama noastră. Nu vom accepta. Pe zi ce trece vom deveni mai puternici şi vom şti cum să răsturnăm această situaţie", spune un protestatar.

Demersul a blocat zeci de turişti în portul atenian Pireu. Protestele au loc chiar în ziua în care parlamentarii dezbat reformele ce trebuie adoptate în schimbul ajutorului de 110 miliarde de euro de la FMI şi Uniunea Europeană.

Măsurile de austeritate au dus la violenţe şi în Spania, unde zeci de manifestanţi s-au ciocnit violent cu forţele de ordine. Oamenii încercau să-i determine pe patroni să-şi închidă magazinele şi să se alăture, din solidaritate protestatarilor.

Metroul din Madrid, care transportă zilinic două milioane de persoane a fost paralizat în totalitate. Greva generală, fără garantarea unui serviciu minim, a fost decretată de sindicate pentru a protesta faţă de scăderea salariilor cu 5%.

Antena3



 

×
Subiecte în articol: violente proteste
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close