Antena 3 CNN Economic Biz News Şeful FMI: Am spus NU tăierii salariilor în România. Am propus impozitarea bogaţilor

Şeful FMI: Am spus NU tăierii salariilor în România. Am propus impozitarea bogaţilor

Şeful FMI: Am spus NU tăierii salariilor în România. Am propus impozitarea bogaţilor
Sursa foto: kahn
21 Mai 2010   •   14:50

FMI nu a cerut guvernului de la Bucureşti să taie salariile şi pensiile bugetarilor. Mai mult, Fondul s-a fi opus iniţial acestei măsuri şi a propus creşterea taxelor şi impozitarea celor bogaţi. Declaraţiile aparţin şefului FMI, Dominique Strauss Kahn, într-un interviu acordat France 2, citat de RFI.

?Situaţia (din România n.r.) s-a degradat mai mult decât am crezut. Ca urmare, am cerut noi măsuri. Guvernul român ne-a spus : vom tăia 25% din salariile funcţionarilor. Noi am spus NU : dacă vreţi să faceţi economii, măriţi impozitele şi mai ales impozitele pentru cei bogaţi. Guvernul a spus NU, noi suntem cei care decidem. Şi ăsta e adevărul : Guvernul decide întotdeauna, nu FMI. Noi spunem doar care e drumul de urmat. Guvernul propune măsurile, Guvernul român le-a ales? a spus Kahn.



La rândul său, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks declara pentru Euronews că decizia de a tăia salariile şi pensiile a aparţinut guvernului român.

?A fost decizia Guvernului să se concentreze mai mult pe partea reducerii cheltuielilor. Cheltuielile au fost scăpate de sub control în ultimii ani după părerea lor şi au considerat că cea mai bună cale pentru a rezolva problema bugetului este să se concentreze pe reducerea cheltuielilor. A fost decizia lor" a declarat Franks.



Premierul Emil Boc a explicat, vineri seară, după întâlnirea pe care a avut-o cu reprezentanţii patronatelor, că Guvernul a preferat să evite soluţia FMI, prin care taxele erau majorate concomitent cu reducerea salariilor, şi să nu taxeze suplimentar mediul de afaceri, periclitând reluarea creşterii economice, considerând că bogaţii vor fi taxaţi pentru proprietăţi şi produse de lux.

Vezi explicaţiile premierului Emil Boc .

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: FMI guvern pensii salarii impozit
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close