Antena 3 CNN Economic UE ia măsuri excepţionale pentru a susţine sectorul fructelor în urma embargoului Rusiei

UE ia măsuri excepţionale pentru a susţine sectorul fructelor în urma embargoului Rusiei

UE ia măsuri excepţionale pentru a susţine sectorul fructelor în urma embargoului Rusiei
de M.T.    |    11 Aug 2014   •   19:37

Comisia Europeană va adopta măsuri excepţionale pentru a susţine sectorul piersicilor şi nectarinelor, care este în centrul unei concurenţe aprige între Franţa, Italia şi Spania şi care a fost afectat de vremea nefavorabilă şi de embargoul impus de Moscova produselor agroalimentare europene, informează AFP, citată de Agerpres.

„În urma recentei scăderi a preţurilor pe pieţele de piersici şi nectarine, este nevoie de o acţiune urgentă Propun astăzi ca CE să adopte măsuri retroactive imediate care să vizeze reducerea ofertei şi favorizarea cererii”, se arată într-un comunicat al comisarului european pentru agricultură, Dacian Cioloş.

Astfel, Comisia intenţionează să crească de la 5% la 10% volumul fructelor autorizate a fi retrase de pe piaţă şi distribuite gratuit. De asemenea, vor fi luate măsuri excepţionale pentru a-i susţine pe producătorii individuali.

Decizia formală va fi luată în următoarele săptămâni, însă ea se aplică retroactiv începând de luni.

Adoptarea acestei măsuri se afla „pe masa discuţiilor încă de săptămâna trecută, însă anunţul privind restricţionarea importurilor de către Rusia riscă să agraveze şi mai mult situaţia pe piaţa piersicilor şi nectarinelor şi a accelerat necesitatea unei acţiuni”, subliniază CE.

„Nu voi ezita să acţionez şi să folosesc noul cadrul al Politicii Agricole Comune pentru a furniza în timp util şi într-un mod proporţionat un sprijin pentru pieţele în dificultate. Acest prim pas este un semnal”, a mai precizat Cioloş.

„Urmărim îndeaproape pieţele şi nu vom ezita să facem la fel pentru a ajuta şi alte sectoare care depind de exporturile spre Rusia, dacă va fi necesar”, a insitat el.

Chiar şi înainte de embargoul impus de Moscova produselor agroalimentare europene, sectorul piersicilor şi nectarinelor era unul în dificultate, în special din cauza condiţiilor meteo „nefavorabile din acest an”, caracterizate printr-o primăvară blândă care a impulsionat producţia, urmată de o vară răcoroasă şi umedă în care consumul de astfel de fructe a scăzut semnificativ.

UE produce în fiecare an 2,5 milioane de tone de piersici şi 1,2 milioane de tone de nectarine, cei mai mari producători fiind Italia, Spania, Franţa şi Grecia.

×
Subiecte în articol: Dacian Cioloş Comisia Europeana
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close