Antena 3 CNN Externe ACT DE AGRESIUNE. Aşa cataloghează Bolivia restricţia de zbor aplicată aeronavei prezidenţiale

ACT DE AGRESIUNE. Aşa cataloghează Bolivia restricţia de zbor aplicată aeronavei prezidenţiale

ACT DE AGRESIUNE. Aşa cataloghează Bolivia restricţia de zbor aplicată aeronavei prezidenţiale
Sursa foto: După 12 ore, aeronava prezidenţială boliviană se pregăteşte de decolare; Foto: AFP
03 Iul 2013   •   14:05

"Un act de agresiune şi o gravă încălcare a legii internaţionale". Aşa descrie ambasadorul Boliviei la ONU decizia Austriei de a percheziţiona aeronava preşedintelui bolivian, în căutarea lui Edward Snowden, bănuit că s-ar afla la bordul aeronavei. Reprezentantul Boliviei a precizat că ţara sa va completa o plângere oficială şi o va înainta autorităţilor Naţiunilor Unite.

Sacha Llorentty Soliz a spus presei din New York că ordinul de percheziţionare a aeronavei prezidenţiale a fost dat iniţial de serviciile secrete americane.

Autorităţile austriece au reţinut la sol aeronava prezidenţială boliviană, existând suspiciuni că Snowden, ar fi plecat de la Moscova cu acelaşi avion în care se afla şi preşedintele Evo Morales. Liderul de la La Paz a respins cu fermitate aceste speculaţii şi a permis în cele din urmă autorităţilor să facă percheziţia.

În prealabil, aeronovei boliviene i se interzisese survolul şi alimentarea în mai multe state occidentale.

"Colegii noştri din aeroport au cercetat avionul şi ne dau asigurări că toţi cei aflaţi la bord sunt cetăţeni bolivieni", a spus adjunctul cancelarului austriac, Michael Spindelegger, demontând astfel zvonurile care spuneau că fostul colaborator NSA s-ar fi aflat în acel avion.

Măsura de reţinere a aeronavei prezidenţiale a stârnit un val de retorici furioase, venit din partea liderilor sud-americani, care au susţinut la unison că Morales a fost "răpit de imperialişti".

Preşedintele bolivian a solicitat pe un ton vehement explicaţii pentru decizia de ridicare a permisului de survol, aplicată de statele europene:
"Guvernele Franţei, Spaniei şi Portugaliei trebuie să explice lumii întregi motivele care au dus la această întârziere", a spus Morales, care a precizat că aceste acţiuni indică "politica represivă" a unor ţări din Uniunea Europeană.

Aeronava prezidenţială boliviană a decolat în sfârşit de pe pista aeroportului internaţional din Viena, după ce fusese reţinut la sol timp de 12 ore. Avionul va face o escală în Insulele Canare, pentru realimentare cu carburant, înainte de zborul spre capitala Boliviei, La Paz.

×
Subiecte în articol: Edward Snowden
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close