Antena 3 CNN Externe Autorul atentatului din Franţa avea dosar pentru "radicalizare" din 2006. CINE i-a căzut victimă în atacul terorist

Autorul atentatului din Franţa avea dosar pentru "radicalizare" din 2006. CINE i-a căzut victimă în atacul terorist

Autorul atentatului din Franţa avea dosar pentru "radicalizare" din 2006. CINE i-a căzut victimă în atacul terorist
Sursa foto: Foto: Agerpres/EPA
26 Iun 2015   •   18:02

Serviciile de informaţii i-au întocmit în 2006 un dosar pentru "radicaliare" presupusului autor al atentatului comis vineri în Isere, care se afla "în legătură cu mişcarea salafistă", a anunţat vineri ministrul francez al Afacerilor Interne Bernard Cazeneuve, citat de AFP.
   
Dosarul nu a fost înnoit, în 2008, a adăugat Cazeneuve, care a precizat că presupusul autor - Yassine Salhi -, în vârstă de 35 de ani, nu avea cazier judiciar.
   
"Atacul este de natură teroristă", a declarat preşedintele francez François Hollande, care a părăsit summitul liderilor UE de la Bruxelles şi a convocat Consiliul de Apărare.
   
"A fost găsit un cadavru decapitat şi inscripţii. În momentul în care vorbesc există un mort şi doi răniţi", a continuat şeful statului francez.
   
"Există o emoţie, dar emoţia nu poate fi singurul răspuns", a subliniat Hollande, "ci acţiunea, prevenţia, disuasiunea, deci, necesitatea de a întrupa valorile, de a nu ceda fricii - niciodată - şi de a ne afla la înălţimea oricăror circumstanţe, de a nu crea disensiuni inutile, suspiciuni, care ar fi intolerabile, pe scurt, de a face ceea ce francezii aşteaptă de la noi, şi anume să-i protejăm şi în acelaşi timp să stabilim adevărul şi să eradicăm grupările sau indivizii care sunt vinovaţi de asemenea acte".
   
Potrivit cotidianului regional Le Dauphiné libéré, membri ai unităţii tactice pentru operaţiuni speciale Recherche Assistance Intervention Dissuasion (RAID) se aflau în faţa unui imobil din Saint-Priest, la periferia Lyonului, unde ar locui Yassine Salhi, suspectul arestat.
   
Cel puţin încă o arestare a fost efectuată în cadrul anchetei, potrivit unei surse apropiate investigaţiei citate de cotidian.
   
"Un vehicul a fost reperat în timp ce făcea nişte ture suspecte la periferia incintei. I-a fost luat numărul de înmatriculare, iar proprietarul a fost identificat. Acesta a fost arestat", a declarat sursa citată. Însă deocamdată nu a fost stabilită în mod oficial o legătură între acest bărbat şi atac, precizează Le Dauphiné libéré. Această a doua persoană a fost arestată la domicliu, la Saint-Quentin-Fallavier, potrivit cotidianului, care precizează că erau în curs percheziţii.
   
Pe de altă parte, victima atacului a fost identificată ca fiind administratorul unei firme de transport cu sediul la Chassieu, în Rhône. Societatea figura pe site-ul uzinei chimice atacate. Bărbatul ucis venise să facă o livrare, mai precizează cotidianul regional.
   
Un cadavru decapitat a fost găsit vineri în apropierea uzinei chimice Air Products din Saint-Quentin-Fallavier, la Isere, în sud-estul Franţei, unde a fost comis un atentat. O explozie a provocat moartea unei persoane şi rănirea altor câtorva. Deflagraţia a fost provocată de două persoane care au intrat cu maşina în uzină. Unul dintre atacatori a fost reţinut de jandarmi.
  

×
Subiecte în articol: Franta
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close